/ Diverse / De ce nu este bine să dormim cu telefoanele mobile aproape de noi?

De ce nu este bine să dormim cu telefoanele mobile aproape de noi?

Folosirea smartphonurilor în dormitor
Szentgyorgyi Csilla on 16/03/2014 - 12:23 pm in Diverse

În ziua de azi orice om are un telefon mobil, sau şi mai actual, orice om are smartphone. Suntem dependenţi de telefon, la şcoală, la birou, pe stradă, mai precis oriunde suntem. Nu ai telefon, nu exişti. Dar oare toţi dintre noi ştiu cât de nocive sunt ? Cu siguranţă nu e prima dată când auziţi despre acest lucru.

Ei bine, cercetătorii americani sunt de părere că dormitul cu telefonul în aceaaşi încăpere ne strică somnul. Lumea modernă a renunţat de mult la ceasul deşteptător, înlocuindu-l cu alarma telefonului, însă acest aspect nu este tocmai unul corect şi sănătos. De câte ori suferiţi de insomnie, sau vă culcaţi mai devreme seara, pentru că ştiţi că în următoarea zi aveţi de rezolvat ceva important, sau trebuie să mergeţi de dimineaţă la servici sau la şcoală, şi nu puteţi să adormiţi? Atunci apare reflexul de a vă uita la ceas, pe telefon, iar de aici automat, să mai accesaţi câteva siteuri, să intraţi pe facebook, că dacă tot nu puteţi dormi, trebuie să vă ocupaţi timpul cu ceva. Mulţi dintre noi credem că aşa va trece timpul şi o să ne vină somnul. Fals! Fără să ne dăm seama, înrăutăţim situaţia, somnul nu ne vine, şi  mai rămânem cu telefonul în mână câteva ore.

Potrivit cercetătorilor, verificarea telefonului în miezul nopţii cauzează o stare de nelinişte, de agitaţie, corpul devenind tensionat, iar de aici apare insomnia. Folosirea smartphonurilor în dormitor a dus la o creştere de probleme cu somnul pentru mulţi oameni, cei mai mulţi oameni cu astfel de probleme având între 20 şi 30 de ani.

Tulburările de somn provocate de utilizarea telefoanelor ne pot afecta serios viaţa de zi cu zi. Dimineaţa următoare suntem obosiţi, fără chef de viaţă, pot apărea migrene, dificultate de concentrare în activităţile obişnuite,iar în unele cazuri poate apare şi depresia.

Nimeni nu spune să renunţăm la telefonul nostru, pentru că într-adevăr este indispensabil în zilele noastre, dar sfatul specialiştilor este să încercăm să-l folosim cât mai puţin, sau dacă nu ne putem despărţi de el în timpul zilei, să încercăm măcar seara să-l punem deoparte.

Sper că v-a fost util articolul!


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->