/ Diverse / Deschide la pagina…

Deschide la pagina…

carti
Ana Drobot on 16/10/2015 - 9:57 am in Diverse

Se fac tot felul de activităţi pentru a ne aminti de plăcerea lecturii. Aflăm de ele de pe net mai ales, de prin grupurile de Facebook unde se comunică mult acum pe orice subiect, mai mult sau mai puţin serios.

Două astfel de exemple sunt jocuri precum “Deschide orice carte la pagina X şi copiază prima propoziţie de acolo şi posteaz-o la comment. Acea propoziţie spune totul despre your love life.” Sau “E săptămâna internaţională a cărţii! Ia cea mai apropiată carte, deschide la pagina 52, dă Share la această poză şi scrie la descriere a cincea propoziţie din carte. Nu menţiona titlul : )”

Al doilea exemplu e de la pagina Facebook Cărţi cu Colţi, cealaltă nu mai ţin minte de unde era. Am ales de fiecare dată cartea Climate de Andre Maurois. Pentru a doua întrebare am avut citatul: “Ştiu că, din fire, nu eşti ca ei, totuşi ei şi-au pus amprenta pe ţine.”

La primul era ceva despre gelozie, despre bărbatul gelos pe iubita sa când ieşeau în public, la evenimente mondene şi ea era privită. Citatele pot să fie semnificative, în mod surprinzător, pentru conţinutul unei cărţi. Mi-am amintit astfel de Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu şi citind recenzii am văzut că existau unele asemănări între cele două cărţi.

Citatele alese în urma acestor jocuri dau de gândit. Par bine alese deşi la întâmplare.

O problemă ar fi că mai apoi trebuie să le căutăm dacă nu se precizează sursa şi să o identificăm. Este o problemă care se rezolvă prin intrarea în grupuri pe Facebook cu titlul Din ce carte e asta? Poze cu citate postate pe Tumblr şi Instagram sunt postate şi aici, iar userii îşi dau cu părerea de unde or fi. Dar nu ar fi mai simplu să se posteze de la început şi sursa, nu doar citatele şi atât?

E un fenomen recent care aduce împreună pe cei cărora le place lectura şi e un exerciţiu care atrage atenţia şi curiozitatea, care trezeşte până la urmă interesul pentru lectură.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->