/ How To / Soluţii de utilizare eficientă a spaţiului în casă

Soluţii de utilizare eficientă a spaţiului în casă

design interior
Dumitrescu Madalina on 15/04/2014 - 3:49 am in How To

Căminul personal este locul unde petrecem timpul pentru activităţile de recreere, relaxare şi odihnă. Acesta presupune un spaţiu care să fie adecvat, primitor şi propice calmului şi liniştii.

Ce ne facem însă când avem la îndemână un spaţiu restrâns, care nu permite o desfăşurare amplă a activităţilor de rutină? Designerii de interioare au intuit problema iminentă a suprapopulării şi i-a determinat să conceapă idei ingenioase şi neobişnuite de valorificare a spaţiului restrâns.

Sistemele propuse de aceştia se bazează în mare măsură pe dulapuri încastrate în pereţi, pereţi mobili sau pliabili, respectiv piese de mobilă cu multiple funcţiuni, care, de asemenea, pot fi camuflate sau scoase la iveală în funcţie de necesităţile de desfăşurare ale utilizatorilor. Astfel, un dormitor poate deveni cu uşurinţă o sufragerie sau o cameră de joacă, pe când o baie sau o bucătărie pot fi ascunse de vedere la nevoie prin pereţi mobili sau falşi.

Dintre cele mai aplicabile şi la îndemâna oricui astfel de inovaţii menţionăm pe următoarele:

-paturi care se ridică pe pereţi sau care se desfac/ascund ca sertarele.

-spaţii de depozitare a hainelor integrate în grosimea peretelui.

-uşi glisante care pot transforma 2 sau mai multe camere în una singură şi invers.

-mobila de tip cub (jucărie) care se prin asociere/disociere poate da naştere unei varietăţi de întrebuinţări – canapea, taburet, măsuţă de cafea, etc.

Cu toate acestea, în alegerea oricăror soluţii de design şi de înfrumuseţare a interiorului locuinţei, trebuie să avem în vedere câteva idei de bun gust.

1.  În primul rând spaţiul de locuit trebuie să reflecte personalitatea celui care îl foloseşte.

2.  Locuinţa nu trebuie să fie nici foarte încărcată de culori (pentru că oboseşte ochiul şi dă o stare de agitaţie şi tensiune), dar nici foarte sobră (pentru că determină apariţia stărilor de melancolie, plictiseală şi nu favorizează creativitatea).

3.  Alegerea obiectelor practice, dar şi a celor de decor nu trebuie pusă neapărat pe seama tendinţelor în vogă, ci mai mult pe ceea ce îl face pe locuitor fericit, respectiv pe necesităţile sale imediate.

4.   Unii oameni au tendinţa de a aduna sau strânge lucruri, chiar şi atunci când nu au nevoie de ele. Această obişnuiţă poate degenera uşor într-o patologie care se manifestă prin adunarea în casă a diverselor obiecte în speranţa ca li se va găsi în cele din urmă întrebuinţare. Căminul personal se poate transforma uşor într-un depozit second-hand, dacă nu dăm dovadă de moderaţie în achiziţiile noastre. Este recomandat ca atunci când ne trece prin minte să cumpărăm un anumit obiect, să ne gândim înainte foarte bine dacă avem cu adevărat nevoie de el.

Luând în calcul aceste sfaturi, putem da un aer primitor casei în care locuim, atât pentru noi, cât şi pentru musafirii noştri. Recomandarea mea personală de design interior pentru spaţii restrânse este cea specifică încăperilor japoneze, din care nu lipsesc uşile glisante din hârtie de orez, paturile pe jos, mesele joase, obiectele de decor minimale, precum şi posibilitatea permanentă de aerisire, respectiv lumină naturală.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->