/ Fashion & Trends / Tatuajele- între artă și prejudecată

Tatuajele- între artă și prejudecată

tatuaje
Despina Camino on 14/04/2014 - 2:01 pm in Fashion & Trends

Vedem adesea prin tramvai oameni aparținând unei pături mai de jos a societății cu câte o urmă albăstruie decolorată pe braț și un nume de fată. Dacă te uiți mai bine la pieptul acelui domn, parcă se întrevede în spatele nasturelui descheiat de la tricoul polo, un desen cam naiv- un contur tremurat si ușor decolorat.

Cam așa erau tatuajele pe vremea parinților noștri. În general se tatuau cei din păturile sociale mai de jos, pușcăriașii etc, iar desenele erau destul de naive, kitschoase și de cele mai multe ori penibile. Cei care tatuau nu aveau neapărat un talent artistic, ci doar respectau un anumit model stas sau cerințele proprietarului de piele.

Cu timpul, tatuajele au devenit și ele o mică artă iar emisiuni precum Miami sau L.A Ink tot mai difuzate. Au apărut artiști de tatuaje foarte talentați care realizează modele originale, jocuri de culori și umbre și chiar portrete superbe pe piele.  Așa cum se realizează desene pe hârtie, lemn sau pânză, așa și pielea este un suport pentru artă. De tatuat astăzi se tatuează oricine, nu doar plebea și cei certați cu legea.

Tatuații au meserii de la absolvenți de arte (pe care să zicem că i-am putea considera rebeli), tineri arhitecți (bine, și pe ei poate continui să îi consideri ușor rebeli), ingineri, IT-iști și da, chiat medici. Să fim serioși, crezi că dacă ne apucăm să dezbrăcăm corporatiștii de ținutele office îi gasim pe toți neatinşi?

Din păcate, oamenii se mai lovesc și în ziua de astăzi de prejudecăți. Ești tatuat, asta înseamnă clar că ești un neserios, ești un junkie, ești certat cu școala, nu ești om de încredere. De ce? Timpurile s-au schimbat! Tatuajele nu mai sunt ceea ce erau, tatuatorii nu mai sunt ce erau și nici posesorii desenelor de pe piele nu mai sunt ce erau cândva. Oameni buni, lăsați omul să deschidă gura și nu îl mai etichetați după aparențe până să aflați cine este cu adevărat și ce valoare are!

Poate te întrebi cum o să arate X-ulescu la 70 de ani cu pielea zbârcită în jurul tatuajului. E cu dus și întors, un tatuaj chiar dacă nu ne mai reprezintă, este o amintire, e o parte din noi iar trecutul trebuie acceptat, iubit, în nici un caz șters. Dacă prostia făcută atunci este atât de mare, orice tatuaj se poate acoperi sau șterge chirurgical. În străinătate a apărut și o cremă pentru asta. Preferențial este să te gândești de 1000 de ori înainte sa ți-l faci, să meditezi mai mult la ce înseamnă pentru tine acel lucru pe care îl vrei pe piele, asupra mesajului său sau a rolului său estetic. Totuși până la urmă un tatuaj este ceva ce te reprezintă, este o parte din tine, din caracteristicile tale fizice.

Iată care sunt cele mai artistice tipuri de tatuaje:

  1. Arm sleeve-ul (mâneca)

Acest tip de tatuaj de regulă îmbracă tot brațul și realizarea lui se face treptat- pe bucăți, așa căîncarcă-te cu răbdare pentru mai multe ședințe la tatuator. Dacă este unicolor (negru), poate arăta spectaculos prin jocul de umbre și forme.

Interesante sunt sleeve-urile color, o adevărată artă.

  1. Portetele

Fie că este vorba de primul tău copil pe timpul când era bebe, fie că este poetul tău preferat, portertele dacă sunt bine realizate devin o adevărată operă de artă pe pielea ta. Răbdarea este cuvîntul cheie! Dacă procesul este lunguț pe hârtie, pe piele va fi de 10 ori mai greu, va trebui să te prezinți la multiple ședințe ca să fie totul ca la carte, cu toate trăsăturile, lumini, umbre etc. O să scoți ceva bani din portofel dacă artistul este bun însă merită!

Atenție însă! Am cunoscut un tip care avea pe braț portretul fostei iubite. Nu vreau să știu ce discuții poartă cu actuala în privința asta!

  1. Citatele

Uneori un citat spune mai mult decât o mie de cuvinte iar dacă reprezintă o filozofie de viață de-a ta, vreo lecție de viață trăită cu atât mai mult. Important în cazul citatelor este fontul cu care sunt scrise, modul în care sunt scrise (să nu fie pur și simplu o înșirare anapoda de fraze) și locul în care se află. Mi s-a părut interesant un tatuaj care spunea ceva de genul: în caz că îmi găsiți cadavrul, luați tot ce puteți din el. Interesant, nu? Din punct de vedere al citatelor, personal îmi place cum este aranjat tatuajul-citat de pe umărul Angelinei Jolie.

  1. Desenele minimaliste

Color sau monocrom, acestea pot fi de mare efect dacă rămân minimaliste, simple și un tribal. Personal aș interzice scorpionii, tigrii și cuvintele chinezești, parcă sunt deja de mult fumate.

  1. Tatuajele 3D

Dacă sunt bine realizate, efectul este de zile mari! „Hei, uite, ai un fluture pe tine! Ah, e un tatuaj!”

  1. Tatuajele cu vopsea albă

Mai răruț întâlnite, acestea mi se par însă că sunt cele mai discrete. Am văzut arm sleeve-uri albe care arătau ca o dantelărie pe braț, am văzut citate pe încheietura mâinii. Sunt foarte elegante, mai ales pentru o femeie. Atenție însă că sunt foarte pretențioase, mult mai ușor de decolorat la soare și compromis!

 

  1. Tatuajele fosforescente

Tatuajele fosforescente sunt ceva nou! Nu știu cât de vizibile sunt ziua, însă seara te vei face cu siguranță remarcat cu un tatuaj fosforescent. Personal încă nu am văzut la nimeni de pe meleagurile noastre așa ceva, în afară însă sunt destul de populare.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->