/ Reviews / The Wind Rises

The Wind Rises

the-wind-rises
Dumitrescu Madalina on 18/04/2014 - 10:39 pm in Reviews

Copilăria noastră a fost înfrumuseţată şi îmbogăţită de creaţiile lui şi iată că maestrul – tătic al animaţiilor Heidi, Spirited away, Prinţesa Mononoke sau Vecinul meu Totoro şi fondatorul studiourilor Ghibli îşi aduce pe marile ecrane ceea ce specialiştii numesc cântecul de lebădă al lui Hazao Miyazaki.

Acesta îşi încheie cariera în animaţie cu cea mai recentă producţie, filmulThe Wind Rises”, o operă de maturitate faţă de creaţiile anterioare, dar care păstrează aceeaşi carcateristică specifică lui Miyazaki - aceea de a se adresa publicului de toate vârstele.

Animaţia urmăreşte povestea biografică-ficţionalizată a designer-ului aviatic Jiro Horikoshi, cel care a proiectat avioanele Mitsubishi A5M şi Mitsubishi A6M Zero, ambele fiind folosite de japonezi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Filmul se concentrează pe evoluţia tânărului aspirant, care deşi dorea să devină pilot, din pricina problemelor de vedere, este nevoit să se dedice proiectării avioanelor. Sub supravegherea onirică a muzei sale, misteriosul designer aviatic italian pe nume Caproni, Jiro participă la numeroase competiţii aeronautice în speranţa ca prin prototipurile sale să poată contribui la progresul ţării sale.

Pe parcursul unei călătorii cu trenul (care coincide şi cu marele cutremur din Kanto din 1923), Jiro face cunoştinţă cu Naoko, o tânără însoţită de guvernanta ei, pe care o ajută să se întoarcă acasă la familia ei. Peste ani, cei doi se reîntâlnesc şi decid, în cele din urmă, să se căsătorească. Povestea de dragoste sublim de simplă a celor doi protagonişti este ilustrată prin prisma bolii de care Naoko suferă – tuberculoză - şi din pricina căreia îşi va găsi ulterior sfârşitul.

Cu ocazia testării finale a prototipului Mitsubishi A5M, Jiro este întrerupt de o rafală de vânt, un moment simbolic care marchează moartea soţiei sale.

Finalul poveştii este redat într-o manieră emblematică, sub forma unui vis în care Jiro îşi exprimă regretul că invenţiile sale au fost folosite de conaţionali pentru ororile războiului. Caproni este şi el prezent la această scenă, asigurându-l pe Jiro că cel puţin şi-a îndeplinit visul de a avea o carieră în aviaţie. Naoko închide scena prin îndemnul la adresa soţului său de a nu se lăsa pradă tristeţii şi de a-şi continua viaţa.

În ciuda controverselor de natură istorico - politică pe care - fără surpriză - le-a ridicat, The Wind Rises este o animaţie complexă care, asemenea creaţiilor antecedente ale maestrului Miyazaki, emoţionează spectatorii, fie iubitori de anime sau nu, şi face parte din categoria filmelor care trebuie văzute cel puţin o dată în viaţă. 


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->