/ Psihologie / Violenţa domestică

Violenţa domestică

violenta domestica
Dumitrescu Madalina on 28/05/2014 - 4:51 am in Psihologie

Termenul de violenţă provine din latinescul vis, ce înseamnă forţă, adică folosirea puterii, a dominării fizice şi psihice asupra altor persoane lipsite de ajutor.Din acest punct de vedere, violenţa poate fi considerată o violare a drepturilor fundamentale ale omului, respectiv a dreptului la viaţă, la propia securitate, la demnitate şi la integritate fizică şi mentală.

Potrivit documentelor Consiliului Europei violenţa domestică este desemnată ca orice act sau omisiune comisă în interiorul familiei de către unul dintre membrii acesteia şi care aduce atingere vieţii, integrităţii corporale sau psihologice sau libertăţii altui membru al acelei familii şi dăunează într-o manieră gravă dezvoltarea personalităţii sale.

Violenţa domestică este, fără îndoială, un fenomen des întâlnit în toate epocile şi în toate societăţile. Cu toate acestea studiile se pot dovedi insuficiente datorită deciziei multor victime de a păstra tăcerea privind actele de violenţă domestică. Totodată se constată din ce în ce mai clar că violenţa domestică este un fenomen puternic distructiv şi ca atare, nu poate fi neglijat.

Studii istorico-antropologice au arătat că există societăţi considerate primitive care nu cunosc violenţa domestică, sau dacă ea apare, individul care o cauzează este pedepsit imediat prin alungarea sa din comunitatea respectivă şi protejarea familiei de către ceilalţi membri ai săi.

Câteva culturi precum Java, Thai, triburi aborigene din Australia, condamnă violenţa domestică, astfel, bărbaţii abuzează foarte rar femeile. Acest lucru este condamnat de către comunitate, iar la primele semne ale apariţiei unui astfel de comportament între soţi, comunitatea încetează să-i mai sprijine în vreun fel pe aceştia.

Violenţa vine din nevoia lacomă de a obţine putere şi control. Comportamentul violent se învaţă în familie şi în societate, prin observaţie şi reîntărire. De asemenea se poate lua în considerare şi aspectul ereditar, astfel s-a constatat că acei copii care au fost victimele unuia sau mai multor abuzuri fizice, au cele mai mari şanse de a dezvolta un astfel de comportament şi în viaţa de adult.

La maturitate, comportamentul violent este folosit ca metodă de stingere a unui conflict sau de reducere a stres-ului.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->