5 probleme la început de lactație

Alăptarea devine la scurt timp după naștere ceva natural, care vine de la sine. Primele zile însă sunt destul de grele până când organismul tău de mămică își intră în ritm. Iată care sunt principalele probleme la început de lactație și care sunt soluțiile lor.

1. Lipsa lăpticului și mameloane dureroase

E aproape ceva utopic ca imediat după ce naști să pui copilul la piept si să pape lăptic. Laptele matern poate întârzia de la câteva ore până la 3-4 zile. Cu toate acestea, pentru a produce cât mai repede și mai mult lăptic trebuie pus copilul la sân. Atenție însă! Mie personal mi-au recomandat asistentele demodate din spital să țin copilul câte 20 de minute la un sân și 20 la altul în condițiile în care nu curgea nimic și m-am ales cu mameloane rănite. Sfatul meu este să ții câte puțin încet-încet, cât simți nevoia, e păcat să te suzeteze și să te alegi cu răni înainte ca lactația să se pornească de-a binelea iar atunci când vei avea lapte să fii nevoită să te mulgi sau să recurgi la mameloane de silicon din cauza rănilor. E un sfat personal din experiența proprie. Partea încurajatoare este că, deși la început suptul va fi un pic dureros, în mai puțin de 2 săptămâni mamelonul se va obișnui și nu vei mai simți nici un disconfort. Parol!

2. Furia laptelui

Sânii sunt angorjați, pietroi, dor și carnea frige. Poți face și febră. Asta e furia laptelui și, contrar a ceea ce se crede, nu se datorează faptului că sânul este plin de lapte (senzația că pocnește), ci este o consecință a vascularizării puternice a sânului. Dacă ești atentă vei observa că toate femeile care alăptează au sânii foarte vascularizați (uneori venele sunt foarte vizibile pe sani și pe mameloane). Cum scapi de disconfort? Neapărat pune bebe la sân sau mulge-te (laptele trebuie să iasă de acolo pentru a nu se ajunge la mastită sau la autoînțărcare) și folosește comprese reci. Într-o zi sau două va trece.

3. Ragade

Începutul alăptării este un pic dificil, la început mameloanele pot fi sensibile și, neînvățate cu suptul bebelușului, acestea se irită ușor, având tendința să capete niște cojițe numite ragade. Ce să faci să nu ajungi la ragade? Folosește cremă cât mai grasă, cu cât mai multă lanolină după fiecare alăptare, există la farmacie produse special concepute pentru această problemă.

4. Canale înfundate

Dacă simți că ai o gâlmă la sân înseamnă că ai un canal înfundat. Singura metodă pentru a îl desfunda este să stimulezi lactația- întâi prin comprese cu apă călduță apoi prin punerea copilului la sân (bebele este cea mai bună pompă) și o eventuală masare ușoară a locului. Dacă piticul nu are puterea necesară de a suge și desfunda canalul, folosește o pompă- fie manuală, fie electrică sau mulge-te singură. Răbdare!

5. Perlă de lapte

Perlele sunt acumulări de lapte sub piele, arată ca un punct gălbui pe mamelon, în locul de unde ar trebui să iasă laptele. Cum remediezi situația? Cu răbdare, folosește aceleași metode ca în cazul canalelor înfundate! Va funcționa!

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends