/ Psihologie / Abuzul asupra femeii

Abuzul asupra femeii

abuzul asupra femeii
Dumitrescu Madalina on 30/05/2014 - 2:58 am in Psihologie

Problematica violenţei şi abuzului contituie un subiect de permanentă actualitate. Abuzul asupra femeilor este probabil la fel de îngrijorător ca cel asupra copiilor.Violenţa asupra femeilor reprezintă un simptom negativ în primul rând al relaţiilor de cuplu, dat fiind faptul că se încadrează adesea în aria de acoperire a abuzului domestic.

Statisticile desigur sunt îngrijorătoare, iar incidenţa cazurilor de violenţă asupra femeii se află în acord cu factorii de bază ai problemelor generale ale societăţii – factorul social, factorul cultural şi factorul economic.
Vina nu se află de fiecare dată de partea agresorului, pentru că în anumite cazuri şi atitudinea pe care o manifestă victima contribuie la apariţia problemelor cu caracter violent.

Totodată, anumite caracteristici individuale ca sexualitatea, agresivitatea, puterea şi siguranţa/stabilitatea, precum şi gradul de manifestare al acestora în conştiinţa individuală poate duce treptat la conturarea unui comportament agresiv.

Situaţia actuală a abuzului asupra femeilor în ţara noastră se bucură de o mai amplă recunoaştere acum, în condiţiile în care în trecut existau numeroase astfel de cazuri dar nu erau semnalate.

S-a constatat totuşi că asumarea agresiunilor partenerilor sau altor membri ai familiei determină nu de puţine ori repetarea şi reporducerea acestui comportament în cazul femeilor la proprii copii.

Violenţa domestică asupra femeilor există în absolut toate păturile societăţii, această manifestare neţinând cont de educaţie sau studii, dar are o foarte mare legătură cu relaţiile familiale, prietenii şi cadrul socio-cultural.

Un aspect demn de luat în considerare în problematica abuzului asupra femeii este emanciparea feminină, care se pare că de cele mai multe ori intră în conflict cu dorinţele partenerului, generând un comportament negativ.
Dependenţele pot promova şi ele atitudini şi manifestări negative şi abuzive. Alcoolul, drogurile, adicţiile imorale îşi pun amprenta iremediabil asupra judecăţii umane şi dă naştere conflictelor violente.

Sistemul actual al ţării din păcate nu dă soluţii eficiente la aceste probleme de violenţă, atât în cazul femeilor cât şi în cazul copiilor, fiind adesea îndepărtaţi din familie cei din urmă în locul agresorului. În mediul rural situaţia este cu atât mai gravă cu cât mijloacele de înştiinţare a organelor competente, precum şi măsurile în acest sent, ambele sunt deficitare.

De aceea, este necesar ca femeile să fie informate cu privire la ceea ce înseamnă violenţă domestică, să conştientizeze care este cauza, iar în cazul imposibilităţii de rezolvare pe cale paşnică a unui conflict, cea mai recomandată soluţie este îndepărtarea de persoanele sau din mediul abuziv.

Astfel se poate spune că violenţa cunoaşte o multitudine de cauze şi factori determinanţi, fiind valabilă pentru toate păturile sociale, rasele, vârstele, credinţele religioase, ocupaţiile şi nivelurile de educaţie, iar trataterea acestei probleme trebuie realizată nu conform statisticilor şi concluziilor ştiinţifice, ci individual şi aplicat pentru fiecare caz în parte, cu sprijinul unui anturaj sănătos şi al specialiştilor avizaţi.

femeie abuzata de sot


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->