/ Psihologie / Adolescenţa şi dependenţa

Adolescenţa şi dependenţa

dependenta la adolescenti
Dumitrescu Madalina on 25/05/2014 - 12:10 am in Psihologie

Adolescenţa este o perioadă de dezvoltare umană, marcată de frământări psiho-fiziologice, ce conduc la naşterea unor conflicte şi anxietăţi sociale. Terminologia cuvântului adolescenţă provine din latinescul adolescere, fiind echivalentul verbului de astăzi a creşte.

Perioadă critică, adolescenţa este considerată totodată ca o etapă în care apare fenomenul de revoltă, respectiv caracterul neconformist al tânărului faţă de normele sociale. Este vârsta la care apare identificarea negativă, care se poate exprima cel mai adesea prin acceptarea fără echivoc a modelelor sociale nocive ca viaţa de bandă, consumul de droguri sau homosexualitate, etc..

Tinerii sunt cei mai predispusi la consumul de droguri fapt determinat de etapa de vârstă prin care trec şi dificultăţiile cauzate de aceasta. Problemele individiuale de dezvoltare psihică, sexul, vârsta, mediul familial lipsit de afecţiune sau comprehensiune faţă de individ şi faţă de problemele de dezvoltare genetică sau manifestare psihologică ale acestuia, eşecurile sociale sau şcolare, manifestarea reacţiilor la diverse situaţii sau evenimente întâlnite, stări conflictuale interioare sau exterioare, dislocarea de la un mediu de viaţă la altul, apartenenţa la anumite categorii sociale excluse (marginalii, respinşii, discriminaţii), toate cele mai sus enumerate constituie posibile cauze care pot duce la apariţia unor dependenţe în rândul adolescenţlor.

Acestea pot fi reduse într-o serie de aşa-zişi factori iniţiali, predispozanţi sau susceptibili, care pot favoriza orientarea către consumul de droguri. Aceştia sunt:
-factori de ereditate
-factori de personalitate
-factori ocazionali
-factori socio-culturali şi economici.

Pentru a evita această problemă gravă ce apare la această etapă, părinţii adolescentului (şi nu numai) trebuie să fie în permanentă alertă cu toate activităţile tânărului, să dea dovadă de o bună conduită civică, empatie faţă de propriul copil, dar şi să apeleze la specialişti dacă se dovedeşte apariţia consumului sau dependenţei de diverse tipuri.

adolescenti dependenta


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->