/ Psihologie / Amprentele şi personalitatea

Amprentele şi personalitatea

amprentele şi personalitatea
Dumitrescu Madalina on 20/07/2014 - 12:15 pm in Psihologie

Aşa cum felul în care vorbim sau ne îmbrăcăm vorbeşte despre personalitatea şi trăsăturile noastre, se poate spune că inclusiv amprenta poartă o descriere generală din care putem să ne dăm seama de caracterul personal.

În studiile recente, cercetătorii au evidenţiat existenţa unei legături între anumite tipare psihologice şi aspectul desenelor de pe amprente. Pe lângă posibilitatea identificării persoanelor după setul de amprente, putem astfel determina şi ce trăsături de personalitate ascunde.

Aceste desene sunt numite de fapt dermatoglife şi reprezintă ansamblu crestelor şi şanţurilor formate pe pielea palmelor, a picioarelor şi a degetelor oricărui om, fiind o caracterisică a eredităţii.

Pentru a delimita principalele astfel de conexiuni între tipare dermatoglifice ale degetelor şi personalitate, vom descrie mai întâi caracteristicile desenului, iar apoi cele ale profilului psihologic.

1. Arc / bulă – temperament hotărât, persoană puternică dominată de o personalitate bine conturată, predispusă la activităţi individuale şi cu specific creativ, manifestând nu de puţine ori tendinţa de a se interioriza.

2. Vârtej / spirală – profil de persoană prudentă în acţiuni şi decizii, care se caracterizează prin raţionalitate şi echilibru, înzestrată cu un puternic simţ practic, dar care îşi controlează sau maschează emoţiile.

3. Circular – personalitate dinamică şi emotivă, care are capacitatea de a se adapta cu uşurinţă la circumstanţe şi medii diverse.

În cadrul fiecărui tip de amprentă mai apar şi alte elemente ale desenului precum puncte, locuri de convergenţă sau divergenţă, respectiv bifurcaţii. Acestea sunt prezente mai ales la extremităţi, indicând amestecul diferitelor trăsături.

Cea mai potrivită zonă de identificare digitală este cea a degetului mare. Un alt aspect demn de luat în considerare este imposibilitatea amprentelor de a se schimba până la sfârşitul vieţii, chiar şi în cazul unor leziuni, fapt ce ar putea însemna ca anumite trăsături de caracter nu se vor schimba niciodată.

Formarea tipurilor de amprente începe din perioada intrauterină fiind influenţată de numeroşi factori ca alimentaţia sau presiunea sangvină. Fiecare persoană are o amprentă unică, chiar şi gemenii au amprente diferite, însă pe lângă cele trei forme principale deja enunţate personalitatea poate fi identificată şi după celelalte detalii ale desenului, acest aspect fiind din plin valorificat mai ales în cadrul criminalisticii printr-o serie de aparate speciale de tehnologie modernă.

Ce ziceţi, facem câteva teste de personalitate după amprente prieteni şi apropiaţi?


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->