/ Psihologie / Bucuria şi semnele ei

Bucuria şi semnele ei

bucuria si semnele bucuriei
Diana Vlaicu on 04/08/2014 - 10:03 pm in Psihologie

Putem spune că recunoastem o persoană dupa facies. Dar chiar aşa o fi? Nu ne putem da seama mereu dacă persoana de lângă noi este chiar fericită sau tristă. Fericirea nu o poţi masca oricât ai încerca. Atunci când eşti fericit, zâmbesti dar nu fals, semnele unui zâmbet adevărat sunt: apariţia ridurilor la nivelul ochilor, aceste riduri se mai numesc şi „laba gaştii”, pomeţii ridicaţi.

Să nu uităm că ochii sunt organul de simţ dominant pentru marea majoritate dintre noi . Ochii vorbesc în unele cazuri mai mult decât am putea să exprimăm în cuvinte, nu degeaba ochii mai sunt numiţi şi “oglinda sufletului”.

Deși credem că dorințele şi repulsiile interioare sunt numai ale noastre, gesturile ne trădează de multe ori fără ca macar să bănuim măcar acest lucru. Oamenii se privesc mai mult în ochi atunci când spun adevărul sau când manifestă o anumită simpatie faţă de cei cu care interactionează.. Dimpotrivă, minţirea interlocutorului sau lipsa de respect faţă de acesta vor duce la evitarea privirii în ochi.

Pupilele interlocutorului sunt şi ele foarte importante pentru ca tradeaza emoţiile. De exemplu pupilele dilatate semnifică excitate sau dorinţă. Ochii, în special ochiul stâng se maresc sub impulsul emoţiei sau al interesului.

Sentimentul de surprindere poate fi citit clar în ochii interlocutorului. Oamenii luaţi prin surprindere tind să îşi înalţe sprâncenele (pielea de sub sprancene se intinde), să îşi dea peste cap sau să îşi “holbeze” ochii (pleoapa superioară se ridică , iar cea inferioară coboară , expunând albul ochilor care înconjoară irisul), întrucât nu le vine să creadă ce li se întâmplă.

Părerea mea este că, o persoană îşi poate “citi” cu usurinţă interlocutorul dacă dispune de atenţie dar şi de rabdare. Şi totuşi, să nu uităm de faptul că oamenii, încetul cu încetul au prins aceste subtilităţi şi s-au învăţat mai mult sau mai puţin eficient să manipuleze cu ele.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->