/ Bio & Sanatate / Care sunt primele semne ale stresului?

Care sunt primele semne ale stresului?

semne ale stresului
Dumitrescu Madalina on 21/03/2014 - 7:15 pm in Bio & Sanatate

Programul de lucru încărcat, orele îndelungate petrecute în faţa calculatorului, grijile financiare, dar şi poluarea, toate acestea sunt factori care dau naştere stresului.

Stresul este definit ca o stare negativă a corpului uman resimţită atât la nivel psihic, cât şi fizic, fiind asociată cu numeroase simptome adeseori înşelătoare sau atribuite altor afecţiuni.

Problemele inimii, ale ficatului sau ale stomacului pot fi puse pe seama stresului, datorită unor obiceiuri negative pe care omul le însuşeşte în contextul unei vieţi tumultuoase.

Oboseala, fatigabilitatea excesivă chiar şi în lipsa efortului, pot fi semne ale unei circulaţii sangvine slabe sau ale unui somn perturbat. Problema somnului este aproape nelipsită în cazul persoanelor care suferă de pe urma stresului, pentru că starea agitată, de gândire excesivă în scopul soluţionării problemelor cu care se confruntă nu lasă loc liber unui repaos corespunzător. Persoanele care suferă de stres, dar care reuşesc să îşi menţină un somn echilibrat, au fost diagnosticate ca având multe vise sau coşmaruri. Aceste evadări din realitate nu uşurează starea persoanelor, ci o amplifică, deoarece creierul nu se odihneşte.

De aici reiese senzaţia permanentă de somnolenţă, care duce inevitabil la scăderea randamentului şi a productivităţii la locul de muncă. Aceste aspecte determină scăderea capacităţii de concentrare, respectiv pierderea din vedere a detaliilor.

Probleme de natură socială sau economică, pe lângă afecţiunile organelor deja menţionate, pot determina şi probleme ale sistemului nervos. Astfel stresului asociem depresia şi anxietatea, completate adesea de atacurile de panică. Baza acestor afecţiuni o constituie în primul rând celebra substanţă a fericirii – serotonina – în a cărei lipsă se declanşează starea de tristeţe generală, pierderea obiectivelor şi a vitalităţii şi a poftei de viaţă, statutul psihic al persoanelor limitându-se la pesimism şi concepţia legată de efemeritatea oricărui element animat. Tendinţele sinucigaşe sunt adesea întâlnite la persoanele care suferă de pe urma stresului, deoarece deviază spre depresie. Femeile sunt cel mai vulnerabile în aceste condiţii, mai ales după sarcină sau la menopauză.

Din simptomatologia stresului putem menţiona căderile nervoase datorate tensiunilor sau iritabilităţii excesive.

Ticurile nervoase sunt şi ele semne evidente ale unei etape de dezechilibru emoţional, cele mai frecvent întâlnite fiind mişcarea picioarelor, clipirile obsesive, roaderea unghiilor, tremuratul mâinilor sau a capului.

Toate aceste stări nervoase declanşează uneori anorexia, persoanele pierzându-şi pofta de mâncare, înregistrând o pierdere considerabilă în greutate şi manifestând incapacitate de a se hrăni datorită senzaţiilor de vomâ şi dezgust faţă de mâncare (chiar şi atunci când fac eforturi disperate de a mânca).

Stresul favorizează apariţia problemelor de socializare, frica de judecată sau critică, introvertirea, scăderea stimei de sine, a încrederii în propria persoană, dar şi în cele apropiate.

Toate aceste semne evidenţiază stresul pe care îl resimte o anumită persoană, iar modul de reabilitare depinde de puterea fiecăruia. Recomandarea cea mai indicată în această situaţie este cea a repaosului total, eliminarea factorilor perturbatori şi prezenţa permanentă a cel puţin unei persoane apropiate, pentru parcurgerea mai uşoară a etapei de dezechilibru emoţional.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->