Personal fac parte din generația Cartoon Network, din perioada anilor 1995-2000, perioadă în care desenele animate nu erau dublate în limba română iar postul difuza desene de la Hanna Barbera, clasice. Nu se punea problema de episoade atât de violente precum vedem astăzi în Ben 10 și altele. Engleza am învățat-o de pe acelasi canal de desene animate și, acum tânjesc să le insuflu nepoțeilor și, pe viitor și copilului meu, pasiunea pentru acele desene animate clasice de atunci.
Hanna Barbera și Disney (Disney-ul de altădată, mai puțin animate-urile actuale marca Disney) mi se par esențiali în educația copiilor, Disney pentru că desenele sale erau frumoase și pentru că prezintă povești “obligatorii”, de cultură generală iar desenele marca Hanna Barbera pentru că, printre picături, au rol în educația cognitivă a copiilor. Poate nici nu v-ați gândit la asta. Iată!
1. Tom și Jerry și dezvoltarea culturii muzicale
Cred că un copil ia pentru prima dată contact cu muzica clasică din Tom și Jerry. Corul sclavilor din Nabbuco, Dunărea albastră , Spărgătorul de nuci etc, toate aceste opere simfonice se regăsesc în desenul animat cu pricina.
2. Familia Flintstone și dezvoltarea imaginației
Chiar dacă desenul animat nu prea are treabă cu realitatea, chiar dacă neanderthalienii nu șofau mașini cu roți din piatră, nu locuiau în case-bolovani și clar nu aveau dinozauri ca și animale de companie, este drăguț pentru cei mici să își imagineze cum erau oamenii din epoca de piatră, cum trăiau, ce instrumente foloseau etc. Pe de altă parte, Familia Flindstone este plăcut de urmărit și de către adulți prin unele probleme familiale pe care le prezintă.
La polul opus însă similar ca efect este și desenul animat The Jetsons, prezentând familia viitorului, cu servitori și bone roboței, cu vehicule interspațiale și super tehnologie. Tot referitor la tehnologie și invenții, mi se pare la fel de stimulant și Laboratorul lui Dexter. Nimic mai benefic pentru imaginația celui mic!
3. Looney Tunes și dezvoltarea creativității și a receptivității
Cred că cel mai șugubăț personaj de desene animate este Bugs Bunny, mereu pus pe glume și farse. Cu grijă pentru a nu da în extrema rea, personajul cu pricina îl va determina pe cel mic să fie receptiv la glumițe și creativ la mici păcăleli inocente.
4. Scooby Doo și atenția la detalii
Cei cinci tineri dau impresia că prind monștrii și fantome când de fapt sunt un fel de Sherlock Holmes-i și prind fel de fel de infractori ascunși sub masca de bestii înfricoșetoare. Cum reușesc ei sa rezolve cazuri și sa ii dea pe răufăcători pe mâna poliției? Simplu! Se folosec de o grămadă de piste, de indicii, semne, iau în calcul orice descoperă, le pică fisa repede și pun totul cap la cap. Nu le scapă nimic! Lăsați copiii să se uite la Scooby Doo, poate peste ani o să ne ajute să o găsim și pe Elodia!