Cele mai răspândite mituri despre fericire

Tema fericirii nu va înceta niciodată să agite sufletele și mințile oamenilor. Iată de ce noua carte scrisă de Sonja Lyubomisky, The Myths of Happiness își menține ferm poziția de lider în lista bestseller-urilor.

   Sonja Lyubomirsky este un psiholog american cu rădăcini care provin nu de altundeva decât din Rusia. Este și o scriitoare remarcabilă. O altă carte a ei care a făcut înconjurul lumii este „Cum să fii fericit”, scrisă în 2008 și tradusă în limba română în 2010, pe care o poți găsi în orice librărie. Printre cele 12 principii ale unei vieți fericite, cele mai importante par a fi: a fi mulțumit, a fi bun, a ierta și a nu te compara niciodată cu alții. De fapt, ai spune că lucrurile sunt foarte simple, dar de prea puține ori chiar ne gândim la ele. Te-ai întrebat vreodată de ce ești fericită sau nefericită? Sonja descrie în cartea sa cele mai populare idei greșite despre fericire, de ce gândesc oamenii astfel și care este, de fapt, adevărul.

despre fericire de Sonja Lyubomisky

Unele dintre cele mai populare mituri:

1.”Eu nu pot fi fericită atât timp cât sunt singură”

  După părerea scriitoarei, singurătatea nu este un motiv pentru a nu fi fericită. În loc să cauți în modul cel mai disperat un bărbat, mai bine focalizează această energie spre tine și fă ceva plăcut pentru nimeni altcineva decât pentru tine însuți. Mai ales că o fată optimistă, îngrijită, veselă, puternică este cu mult mai atrăgătoare. Schimbă-ți scopul de la “să mă mărit” în “să îmi fac mai puternice legăturile cu prietenii și familia” sau “să obțin un job care să-mi placă“. Nu te gândi “eh, aș putea fi o soție bună”, gândește-te “sunt o prietenă și o fiică bună”.

2. “Voi fi fericită doar atunci când voi avea jobul dorit”

   Gândind astfel, nu realizezi cum singură refuzi să fii fericită aici și acum. În plus, peste un an, orice job, cât de adorat nu ar fi la început, ajunge să te plictisească. Pentru că, tot ce este nou acum, cândva o să își piardă strălucirea. Cum să schimbi asta? Trebuie să-ți amintești din când în când toate minusurile pe care le avea jobul trecut, salariul mic, neînțelegerile dintre colegi, serile petrecute la birou sau lipsa de respect din partea șefului.

3. “Eu nu pot fi fericită fără bani”

 Dacă crezii astfel, atunci studiile specialiștilor ar trebui să te liniștească, deoarece s-a dovedit faptul că banii și fericirea nu sunt așa de legate între ele cum ai crezut până acum. De fapt, există chiar o legitate care spune că oamenii fericiți fac mai mulți bani. Așa că, trebuie să-ți schimbi un pic scopul: a fi fericită pentru a face mai mulți bani, nu invers.

   Da, în viață se întâmplă multe lucruri neplăcute, dar acestea nu trebuie să-ți răpească fericirea. Trebuie să înveți să delimitezi emoțiile de problemele care apar în fiecare zi și să nu le pui pe toate într-o oală, astfel vei învăța să le rezolvi într-un mod rațional și, respectiv, să-ți faci viața mai simplă și mai clară.

4. “Voi fi fericită când voi avea o relație stabilă”

   Adevărul este că după 2 ani, aceste relații se sting la fel de repede cum s-au aprins și iarăși vei zice că nu ești fericită.

5. “Voi fi nefericită dacă divorțez”

   Da, divorțul îți va afecta viața cam din toate părțile, dar să zici că nu vei trece peste asta este absolut incorect. Înseamnă că nu știi de ce este în stare sufletul tău și cum este capabil să înflorească mai frumos ca niciodată.

idei greșite despre fericire

6. “Voi fi fericită doar atunci când voi avea copii”

   Copii sunt florile vieții, cu toții știm povestea. Dar, împreună cu ei vin nopțile fără somn, stresul, grijile și lipsa de timp. Ești pregătită să numești aceasta “fericire”? Dacă ești gata să treci peste toate fără nici un regret, atunci este momentul. Iar dacă nu, uită de copii pentru câțiva ani măcar.

7. “Eu nu voi fi fericită, pentru că am pierdut o șansă cândva”

   Într-adevăr, se spune că uneori e mai bine să regreți că ai făcut ceva, decât că nu ai făcut nimic. Dar, de unde știi unde aveai să fii acum dacă făceai pasul cela? Poate erai mai nefericită. Tot ce ai ales de-a lungul anilor te-a adus acolo unde te afli acum. Dacă nu îți place ceea ce vezi în jur, schimbă,  nu aștepta!

8.  „Nu pot să fiu fericită, pentru că cei mai buni ani au trecut”

  Nu putem să știm care ani dintre toți pe care îi avem de trăit sunt cei mai fericiți. Tinerețea nu înseamnă fericire, așa cum nu există semnul egal între cuvintele „bătrânețe” și „nefericire”. Nu te conduce după clișee, nimic nu este bătut în cuie în această viață.

mituri despre fericire

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends