/ Fashion & Trends / Chanel No.5 – primul parfum cu aroma de femeie

Chanel No.5 – primul parfum cu aroma de femeie

Chanel No.5
Madalina Panait on 13/03/2014 - 10:50 pm in Fashion & Trends

Fiind considerat primul parfum modern din istorie, Chanel No. 5 a fost lansat în anul 1921 la Paris, de binecunoscuta casa de design Chanel, devenind astfel unul dintre cele mai vândute parfumuri din lume şi totodată primul care a revoluţionat modul în care miros femeile. Nouăzeci şi trei de ani mai târziu este, fără îndoială, încă parfumul cel mai iconic din lume .

Simbol al rafinamentului şi bunului gust, Chanel No 5 a fost creat de designerul de parfumuri Ernest Beaux la cererea lui Coco Gabrielle, care îşi dorea un parfum unic, special şi care “să miroasă a femeie”. Dintre cele cinci arome care i-au fost prezentate, a ales-o pe cea din urmă, 5 fiind şi cifra norocoasă a lui Coco. Astfel, Chanel a prezentat noul ei parfum în a cincea zi a lunii a cincea din 1921.

În noua lui creaţie, Beaux foloseşte pentru prima dată alehidele (produse de sinteză care conferă parfumului un plus de răspândire şi pregnanţă), dând naştere primului parfum floral-alehidat.

Se spune că vizita făcută la Cercul Artic a fost sursă de inspiraţie pntru creator. Fiind fascinat de aromele întâlnite acolo, a decis să le includă în formula din compoziţia parfumului lui Coco. Într-o prelegere din 1946, Beaux vorbeşte de modul extraordinar în care “ râurile şi lacurile eliberau o notă de prospeţime incredibilă”. Când a folosit alehidele în No.5 a fost din dorinţa de a recrea această imagine olfactivă – aroma de trandafir şi iasomie să răcească şi să alinte simţurile.

Notele de vârf ale parfumului sunt compuse din aldehide , bergamota , lamâie , neroli şi ylang – ylang , cele intermediare din  iasomie , trandafir , crin de vale și iris , în timp ce notele de bază sunt create de vetiver , lemn de santal , vanilie, ambra si patchouli .

Coco Chanel îşi pune amprenta pe primul model al sticlei parfumlui, creând  una simplă cu un capac care imită geometria Pieţei Vendôme din Paris. Forma sa dreptunghiulară, cu eticheta în alb si negru, a intrat mai târziu în colecţia Muzeului National de Artă Modernă din New York.

Ea şi-a dorit ca amestecul dintre simplitate şi preţios să ofere o notă distinctă şi rafinată primului parfum semnat Casa Chanel şi a sperat ca acest fin detaliu să îi aducă success şi notorietate acestuia. Ceea ce s-a şi întâmplat.

De-a lungul timpului nenumărate celebrităţi au întruchipat, rând pe rând, imaginea  faimosului No.5 .Printre ele amintim pe Marylin Monroe, Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Nicole Kidaman,  Audrey Tautou ( care a şi jucat rolul lui Coco în ecranizarea regizorului Anne Fontaine, “Coco avant Chanel”), Keira Knightly.

Sub sloganul “There you are”, Brad Pitt devine  primul bărbat care face reclamă la Chanel No.5

Cel mai cunoscut moment de ascensiune a fost în anii 50 când Marilyn Monroe răspunde pentru publicaţia Marie Claire, la întrebarea “ce poartă noaptea, cu  “…nu-mi place sa spun că dorm goala. Înainte de somn îmi pun pe piele cateva picaturi de Chanel No. 5.

În urma acestei declaraţii, cei de la Chanel o numesc ambasador şi noua imagine No.5 în campania publicitară din toamna lui 2013.

Coco Chanel afirma odată că “Parfumul este un accesoriu suprem, nevăzut și de neuitat. Îți anunță sosirea și îți prelungește prezența după ce pleci” Asta a reuşit cu No.5, să anunţe sosirea unei femei rafinate şi să prelungească prezenţa ei după plecare. A concentrate tot ce înseamnă femeie într-un lichid aproape magic şi atemporal, care are puterea să facă orice bărbat să se întoarcă din drum şi să-şi dorească să cunoască femeia care tocmai a trecut pe lângă el.

Ştiaţi că…

  • Studiile realizate cu câţiva ani în urmă, au arătata că la fiecare 55 de secunde undeva în lume se vindea o sticlă de Chanel?

  • O sticluţă de numai 30 de ml conţine aproape 1000 de boboci de iasomie, care sunt culeşi în perioada august-octombrie la primele ore a dimineţii, pentru a se păstra cât mai mult parfum?

  • O legendă spune că dorinţa lui Coco pentru a crea un parfum a apărut în momentul în care a aflat de moartea iubitului ei, Boy Capel?

  • Cel mai scump spot comercial din lume este cel realizat pentru Chanel No.5 avand-o ca protagonist pe actriţa Nicole Kidman? Clipul s-a ridicat la costuri de peste 60 de milioane de dolari.

  • Autoarea Tilar J. Mazzeo a scris o carte intitulată “Secretul lui Chanel No 5″ ?
Secretul lui Chanel No 5


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->