/ Psihologie / Cum să identifici din timp o relație abuzivă?

Cum să identifici din timp o relație abuzivă?

relatie abuziva1
Despina Camino on 14/04/2014 - 10:06 pm in Psihologie

Recent am citit o carte găsită la un anticariat de la Universitate. Obișnuiesc să cumpăr cărți de psihologie, automotivare, autoeducare. Cartea se numește Relații periculoase (Cum să identifici și să reacționezi la semnalele de alarmă ale unei relații cu potențial abuziv) de Noelle Nelson. Nu am de gând să fac un rezumat al ei ci doresc să scot în evidență caracteristicile comune ale unei persoane abuzive.

 Lumea este plină de persoane cu temperamente acaparatoare, colerice, abuzive și violente care atrag prin farmecul propriu, te prind în mrejele lor în relații pline de intensitate, interesante, spontane și pozează în primă fază în oameni ideali (fie că este vorba de relații de prietenie sau relații amoroase).

Dacă la început te consideri norocos să întâlnești astfel de oameni, persoanele de acest gen riscă să ajungă prietenii care te vor aduce la sapă de lemn mai târziu sau iubiții/iubitele, soții/soțiile care îți vor mânca nervii, te vor suge de energie și te pot transforma într-o victimă a violenței domestice.

Nu spune niciodata Mie nu mi se poate întâmpla! Iată cum descoperim din fașă o relație abuzivă:

  1. Debut foarte intens

Totul pare de vis. Lucrurile evoluează foarte repede că abia ai timp să te gândești la asta. Nu a trecut nici o lună de relație că te-ai și mutat cu iubitul tău. Nu o cunoști de nici doua săptămâni pe tipa asta și deja sunteți cele mai bune prietene, te-a tras de limbă să-i mărturisești secretele tale și ai fost primită cu brațele deschise în gașca ei, oameni cu care mergi la cele mai tari petreceri. Cool! Nu a trecut nici jumătate de an de când va știți și deja el ți-a pus un inel pe deget!

Stop, stop, stop! Nu e prea repede? Nu ți se pare că nu ai avut timp să meditezi prea mult la asta? Nu ți se pare că apropierea s-a făcut prea rapid, că ai fost constrâns spre o intimitate care în mod normal se câștiga în timp? Ești pus pe un piedestal și te simți atât de bine acolo sus. E minunat, îți place ce se întâmplă cu tine și totul e ca un drog: devii dependent de atenția acordată, de vorbele frumoase, de persoana iubită, de noul grup de prieteni.

Ce este de făcut?

Pune o virgulă! Dacă lucrurile merg prea repede, sugerează să o luați mai încet. Refuză să vă vedeți zilnic, ia-ți o zi-doua timp de gândire, nu renunța la tine, la hobby-urile tale, la prietenii tăi vechi și la familia ta! Spune NU dacă simți asta și nu lăsa să te ducă prea departe valul!

  1. Începi să fii controlat

Încet- încet te vezi mai rar cu prietenii, cu familia. Nu le mai dai importanța cuvenită. Parcă nu mai ai timp. Te îndepărtezi de toți, dedicându-te total noii relații. Ba, mai mult, partenerii abuzivi chiar mizează pe asta. Nu fă această greșală! Vei avea nevoie de prieteni și familie, în primul rînd pentru sfatul lor obiectiv, nealterat de sentimente.

Există însă cazuri când abuzatorii încearcă să îți manipuleze și prietenii și familia, intrându-le pe sub piele. Te acaparează. La început prin simplesfaturi și sugestii, abuzatorul te va întinde într-un pat al lui Procust încercând să te transforme după bunul său plac în ce vrea acesta.

Dacă vei vrea să obiectezi, te va convinge prin tot felul de distrageri de la ceea ce crezi, simți sau vrei tu și te va orienta spre ceea ce dorește el.

Ce este de făcut?

Fii receptiv(ă)! Gândește-te la ceea ce îți dorești TU sa faci, gîndește-te la ceea ce simți TU, respectă-ți principiile tale. Ești într-adevăr împăcat(ă) cu ce vrea partenerul? Își dorești un lucru pentru că așa simți tu sau doar pentru că lași de la tine pentru ca relația să meargă, pentru ca respectivul/respectiva să nu fie dezamăgit(ă) de tine?

  1. Apare o schimbare de atitudine

De-o dată parcă nu mai este omul care te-a fermecat. O mică abatere de la idealul pe care și l-a format despre tine și...ai căzut de pe piedestal. Nu mai ești tratat(ă) regește, ba, ai pentru prima dată parte de ignoranță, de o figură bosumflată, de un răspuns rece, de o privire urâtă...și asta fără să greșești cu nimic. Potențiala persoană abuzatoare poate considera că ai greșit prin faptul că ai făcut ce ți-a dictat inima, nu ceea ce s-a așteptat acesta să faci pentru a îi satisface mofturile.

 Ce este de făcut?

Nu te învinovăți pentru nimic în lume! Abuzatorul te va face să te simți vinovat, va încerca să te facă să crezi că ai făcut un lucru rău. Nu te scuza sub nici o formă!

  1. Învinuire și critică

Începi să nu mai fii bun, complimentele de altădată să se transforme în critici și reproșuri. Abuzatorul începe să îți scoată la iveală defecte pentru a te pune într-o lumină proastă. Îți scade încrederea în tine, te simți josnic, inferior. Te face să crezi că nu ai valoare și că ți se face o favoare că stă cu tine, că nu meriți o relație de calitate, că nu vei mai găsi alta. Începe manipularea mentală.

Ce este de făcut?

Ține-te tare! Nu ai nici o vină! Încearcă să te calce în picioare, să te denigreze în fața tuturor, să pierzi și ultima fărâmă de stimă de sine ca să câștige abuzatorul mai multă încredere în el (Pont: abuzatorii sunt persoane cu stimă de sine foarte scăzută, de aici și posesivitatea și controlul manifestat asupra ta iar debutul foarte rapid al relațiilor cu aceștia este tocmai strategia lor- acționează rapid, grăbesc lucrurile, te prind în mrejele lor până ca tu să îți dai seama cu cine ai de-a face exact).

  1. După critică începe abuzul și insensibilitatea

 Partenerul devine insensibil la ceea ce îți dorești, nu este afectat de suferințele tale și te face să crezi că tu ești singurul vinovat pentru acea stare de durere a ta.

 Insensibilitatea merge mână în mână cu abuzul (fizic, psihic, subtil, verbal).

Orice reușită ai, orice te bucură nu are valoare pentru cel ce te abuzează iar acesta va avea grijă să îți taie aripile și ție, să te facă să crezi că nu ai nici o valoare și că lucrurile importante pentru tine, în care crezi și speri sunt prostii. Te va minimiza.

Ce este de făcut?

 Un pas înapoi face minuni. Respectă-te pe tine și cere respect. Unde nu există respect, nu mai există nici viitor!

  1. Violența

Nimeni dacă ar ști că va ajunge la vânătăi sau la un anturaj prost nu s-ar mai implica într-o relație. Nu toate relațiile care debutează intens duc la violență, cum nu toți partenerii posesivi sunt agresori, trebuie însă observat și analizat comportamentul acestora și modul în care aceștia schimbă ceva dupa o discuție serioasă în care spui ce te deranjază în relația dintre voi.

Ce este de făcut?

Nu ierta și nu minimiza situația! Totul va deveni repetitiv odată ce va exista un precedent. Violență nu înseamnă numai răni fizice și vânătai. Violența mentală poate fi chiar mai periculoasă. Asta îmi amintește de un film psihologic foarte bun de prin anii `20, Gas Light îi spune. Merită văzut pentru a înțelege până unde duce manipularea și abuzul psihologic!


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->