Expunerea timpurie a copiilor la rezultatele tehnologiei actuale îi poate determina pe aceştia să devină pasivi, să nu îşi găsească obiectivele în viaţă, şi pot dezvolta grave probleme de comunicare şi înţelegere cu părinţii. Responsabilitatea şi productivitatea sunt două elemente cheie de care părinţii trebuie să ţină cont în educarea copiilor. De aceea prezentăm mai jos câteva sfaturi prin care să dezvoltăm în conştiinţa copiilor noştri simţul proprietăţii faptelor proprii, respectiv rostul lor ca viitori cetăţeni ai unei societăţi.
- Stabilirea unui program zilnic obligatoriu de parcurs, respectiv timp liber pentru activităţi neprevăzute sau de recreere.
- Alocarea unor sarcini domestice pe măsura vârstei, dezvoltarea acestora pe măsura creşterii în vârstă.
- Conceperea şi aplicarea unui sistem adecvat şi just de sancţiuni şi recompense pentru menţinerea controlului asupra acţiunilor şi comunicarea acestuia copilului.
- Punerea la dispoziţia copilului a instrumentarului de care are nevoie pentru a se dezvolta – TV, jucării, cărti, chiar tehnologie modernă, cu condiţia respectării unui program foarte strict.
- Precizarea scurtă şi concisă a ceea ce are de făcut, fără detalii care l-ar putea pune în dificultatea de a nu pricepe.
- Formarea unor obişnuinţe de rezolvare a sarcinilor prin exemple repetate, cu multă răbdare şi lipsite de acte violenţă verbală.
- Motivarea copilului atunci când întâmpină dificultăţi în diverse situaţii.
- Implementarea unei concepţii a sincerităţii şi a normalului comportamentului pe care trebuie să îl afişeze în orice situaţie sau împrejurare.
Respectarea minimă a acestor paşi va da naştere unui copil responsabil, muncitor, care nu simte nevoia de a lenevi, ci a face ceva productiv în primul rând pentru el, un copil motivat de felul în care oamenii îl privesc prin prisma comportamentului său şi a rezultatelor sale.