/ Psihologie / De ce eșuăm după obținerea succesului?

De ce eșuăm după obținerea succesului?

esec dupa succes
Ana Drobot on 21/03/2016 - 9:45 pm in Psihologie

De ce dupǎ obţinerea succesului devenim nefericiţi, autodistructivi, de ce ne sabotǎm parcǎ noi înşine? Ştim poveştile unor persoane de foarte mare success care ajung să cadă în depresie, în alcool sau abuz de droguri, în comportamente care le riscă propria viaţă şi relaţiile cu alţii. Vedem aceste lucruri prin tabloide, în ştirile despre celebrităţi.

Sigmund Freud a explicat acest tip de comportament în câteva tipuri de caracter din practică psihanalitică: II. Ce care eşuează din cauza succesului. Aceste cazuri sunt contrare condiţiei principale pentru declanşarea nevrozei din cauza frustrării (o frustrare în ce priveşte dorinţele libidinale), privaţiunii de o satisfacere reală.

Aici este vorba de o frustrare internă care se asociază frustrării externe. Frustrarea exterioară, singură, nu are consecinţe. În cazul frustrării externe, lipseşte obiectul real prin care se poate satisface libidoul. Dacă se asociază frustrarea interioară, apare conflictul şi posibilitatea nevrozei, printr-o satisfacere substitutivă obţinută pe calea ocolită a inconştientului refulat.

Un astfel de personaj este Lady Macbeth din piesa lui Shakespeare. Dar Freud nu reuşeşte să găsească în piesă o explicaţie pentru eşecul ei, nici în interpretarea lui Macbeth şi a soţiei lui ca fiind părţile unui singur caracter.

O piesă a altui dramaturg poate oferi o explicaţie pentru astfel de cazuri. În piesa lui Ibsen, Rosmersholm, este ilustrată iubirea Rebekkăi pentru Rosmer şi duşmănia ei faţă de soţia acestuia, pe care o va îndepărta – efect al complexului Oedip, o reproducere involuntară a raportului ei cu mama şi cu doctorul West (cel care o crescuse şi despre care va afla, mai târziu, că i-ar fi fost cu adevărat tată).

Sentimentul de vinovăţie care o face să refuze apoi cererea în căsătorie a lui Rosmer nu este deosebit de acela care o determină să mărturisească, după ce îi este dezvăluit secretul naşterii ei. Reveria eroinei este precedată de o realitate care-i corespunde perfect: ea fusese şi amanta doctorului West.

În îmbolnăvirea în caz de succes (determinată de conştiinţa morală), totul este legat de complexul Oedip, de raportul cu tatăl şi mama, aşa cum se întâmplă cu sentimentul de vinovăţie.

Într-un alt eseu, Those Wrecked by Success (1925), Freud spune că oamenii pot uneori să cadă bolnavi după ce o dorinţă veche şi a cărei îndeplinire demult a fost dorită devine realitate. Parcă aceşti oameni nu-şi pot tolera fericirea.

Există o legătură cauzală între succesul lor şi căderea lor la pat. Ce se întâmplǎ aici este legat de un sentiment de vină care induce boală că urmare a succesului. În 1936, Freud spunea că vina apare când ceea ce realizează cineva e prea bun să fie adevărat.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->