De ce (nu) aş pleca din România?

Realitatea cotidianǎ, deloc încurajatoare, face posibilǎ tot mai des aceastǎ întrebare. Cine nu şi-a pus-o mǎcar o datǎ? Dar oare rǎspunsul, oricare ar fi el, constituie o rezolvare mulţumitoare a problemelor celui în cauzǎ? Grea dilemǎ.

Încerc sǎ nu ţin cont de numeroasele poveşti, mai vesele sau mai triste, auzite de-a lungul timpului despre cei care au plecat. Eu, ce aş face? Rǎspunsul nu e simplu. Trebuie avute în vedere avantajele şi dezavantajele fiecǎrei alternative. E uşor sǎ spui: nu-mi place aici, plec. Pentru a lua o hotǎrâre corectǎ ai nevoie de informaţii corecte. Nu-ţi place acasǎ, dar nu ştii cum e în altǎ parte.

Aş pleca din România din dorinţa de a cunoaşte alte locuri, alţi oameni. Din curiozitate şi din nevoia de informare. Aş pleca poate pentru studii, poate şi pentru a lucra, nu atât pentru bani, cât pentru a câştiga o experienţǎ şi o rigoare a muncii.

O plecare ar fi o experienţǎ beneficǎ atât pentru mine, individ, cât şi pentru societate. Rǎspunsul meu la întrebare începe sǎ se contureze. Da, aş pleca pentru a mǎ instrui şi a mǎ forma, dar m-aş întoarce acasǎ. Sunt convinsǎ cǎ dacǎ vrei sǎ ai ceva de spus într-un domeniu sau altul trebuie sǎ te pregǎteşti. O poţi face în ţarǎ sau în afara ei. Totul este sǎ doreşti acest lucru.

Drumul e lung şi greu, oriunde ai fi. Poate acasǎ îţi e mai uşor, pentru cǎ ai sprijinul familiei. Poate dacǎ pleci departe şi trebuie sǎ te descurci singur devii mai puternic, mai independent. Un lucru este însǎ sigur: trebuie multǎ muncǎ şi seriozitate. Dacǎ pleci convins cǎ acolo unde ajungi vei avea tot ce ţi-ai dorit vreodatǎ fǎrǎ nici un efort din partea ta dezamǎgirea va fi mare. Nimeni nu dǎ nimic pentru nimic.

Fie cǎ rǎmâi sau pleci trebuie sǎ te formezi ca om, ca specialist într-un domeniu sau altul şi trebuie sǎ lupţi sǎ fii cel mai bun. Dacǎ reuşeşti, nu va mai trebui sǎ cauţi rǎspunsul la întrebare.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends