Diareea la bebeluşi-cauze şi tratament

Diareea în cazul bebeluşilor poate fi extrem de periculoasă pentru că poate duce foarte rapid la deshidratare mai ales dacă este asociată şi cu vomă. Aşadar, dacă bebeluşul este foarte mic şi diversificarea încă nu a început, este imperios necesar să fie văzut de un medic şi eventual internat. În cazul unei internări, clismele îl vor ajuta să elimine mai repede “problema”, să elimine gazele care îi dau durerile de burtică, şi, în cazuri mai grave, o soluţie perfuzabilă îl va hidrata suficient.

Primele semne

În general, în cazul bebeluşilor alăptaţi exclusiv este normal să aibă scaun chiar după fiecare alăptare şi acesta să fie semisolid. Însă dacă acesta devine apos şi numărul scaunelor zilnice devine mai mare de 5-6 este cazul să vă îngrijoraţi.

De regulă, înainte de diaree, scaunul prezintă unele mucilagii şi îşi schimbă culoarea (în cazul bebeluşilor încă nediversificaţi acesta devine galben deschis, el în mod normal fiind galben muştar).

Cum previn?

1. Igiena

În prevenţia colitelor este foarte importantă igiena. Copilul trebuie spălat cu atenţie pe mânuţe, la fel şi jucărelele lui. Cu cât este mai mic, cu atât imunitatea lui este mai slabă.

2. Alimentaţia

Diversificarea se începe atunci când copilul este perfect sănătos- este regulă! Orice aliment nou introdus se introduce treptat (câte puţin azi, câte puţin mâine, nu cantitate “pe săturate” din prima zi). De asemenea, nu se va introduce un aliment nou decât dupa cel puţin 5 zile de la introducerea alimentului vechi.

Sunt interzise până la vârsta de un an cireşele, vişinele, prunele, strugurii, mai ales în formă proaspătă. Nu trebuie făcut exces nici cu roşiile. Fructele de pădure (mure, zmeură, căpşune) sunt periculoase, putând provoca alergii.

Nu este recomandat laptele de vacă sau capră, nici în variantă diluată (au un conţinut foarte mare de grăsime).

3. Totul steril!

Biberoanele trebuiesc sterilizate (fie la aparatul sterilizator, fie clasic- prin fierbere). Bacteriile din lapte sunt foarte periculoase. Toate vasele din care mănâncă bebeluşul trebuiesc spălate bine.

Apa folosită la prepararea mîncărurilor copilului sau a laptelui praf trebuie sa fie apă plată (ideal chiar fiartă şi răcită). Ideal este să se evite apa provenită din fântâni (poate exista riscul ca aceasta să conţina nitriţi- destul de inofensivi pentru adulţi dar fatali pentru copii şi cu atât mai fatali prin fierbere) sau cea de la robinet (conţinut ridicat de clor).

4. Diaree de cauză virală? Vaccin!

Virusul numit Rotavirus poate provoca diaree, acompaniată de febră şi uneori de vomă. Infectarea poate fi observată şi din faptul că scaunul diareic devine uşor verzuliu. Se transmite destul de uşor de la un copil infectat la altul. Perioada de incubaţie ajunge şi până la 7 zile.

Din fericire există un vaccin împotriva colitei provocate de acest virus. Este un vaccin suplimentar celor obligatorii, subvenţionate de CAS şi se face odată cu acelea, respectiv la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni ş.a.

Tratament

Tratamentul diareii (fie ea de cauză infecţioasă sau nu) se face cu antidiareice: Smecta, Hydrasec, Enterol (bun şi pentru prevenţie în cazurile incipiente şi ca o continuare a tratamentului după ce enterocolita a trecut), acestea trebuiesc luate după sfatul medicului sau a farmacistului, în funcţie de gravitatea diagnosticului şi vârsta sugarului. Sunt prafuri care se dizolvă fie în apă, fie în ceai, fie în lăptic (ideal e să fie diluat în cantitate cât mai mică pentru că există riscul ca bebele să nu îl bea tot, gustul alimentului fiind schimbat).

Alimentaţie

Dacă bebeluşul a fost diverisficat, alimentaţia îl va ajuta într-un timp mult mai rapid să capete un scaun mai închegat. Orezul, brânzica, mărul copt, banana fac minuni şi promit revenirea la normal în 2-3 zile. Ceaiul de mentă are şi el un rol esenţial şi calmează crampele.

De asemenea, trebuie exclusă din alimentaţie lactoza. Dacă mama alăptează va trebui să aibă grijă ce mănâncă (atenţie la murături, fructe, alimente ce fermentează) iar dacă cel mic este hrănit cu lapte praf, se recomandă schimbarea laptelui cu varianta lui fără lactoză (în principiu cam toate mărcile de lapte praf au şi varianta FL-fără lactoză).

După ce diareea trece, se va face o trecere treptată la vechiul lapte praf (se va introduce treptat câte o cupă din vechiul lapte cu lactoză). Ceaiul de mentă şi mucilagiul de orez pot fi folosite şi în cazul bebeluşilor încă nediversificaţi.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends