Dispretul

Dispreţul este o expresie emoţională , încă nerecunoscută ca o emoţie fundamentală , care la nivelul facial este universală.Cercetătorul Paul Ekman susţine că deşi sunt foarte multe argumente afirmative ,încă are dubii în privinţa acestei emoţii.

Este o emoţie foarte intensă, se manifestă doar faţă de persoane inferioare sau lipsite de valoare fiind similară cu indignarea . Momentul potrivit: Când oamenii sunt sarcastici .

Dispreţul se ţine strâns de mână cu mânia si resentimentul .Dispreţul este provocat de mânie şi dezgust. Diferenţa dintre dezgust şi dispreţ constă în faptul că dezgustul ţine mai mult de simţul gustativ şi/sau tactil, pe când dispreţul este raportat doar la oameni şi acţiuni. Resentimentul este  amplasat în direcţia către un individ sau un statut social ,mânia către persoane la nivel egal.

Dispreţul poate varia în intensitate ,în timpul manifestării, pot apărea forme uşoare de furie sau supărare .

Această emoţie este similară dezgustului dar nu exprimă emoţii de repulsie fizică  cum se întamplă în cazul dezgustului .

Dispreţul este unica microexpresie care apare pe o parte a feţei ,adeseori in colţurile gurii . Este una dintre cele

mai subtile expresii dar şi una dintre cele mai greu de remarcat . Când dispreţul apare, va fi prezent ori în partea dreaptă ori în partea stângă a buzelor, niciodată în ambele parţi .

Persoana clatină din cap .Semnalează ca v-a văzut . Este un mod de a saluta ce semnfică puterea sa pe scara socială .

Buzele strânse ca o tîrtiţă de gaină .Echivaleayă buzele strânse sau şterse .Individul este nevoit să facă acest gest pentru a nu fi nevoit să se ţină de nas .Semn de dispreţ, faţă de “insecta”care îi stă în faţă :persoana cu care vorbeşte .

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends