Creşterea copiilor este deopotrivă un lucru frumos şi greu. Frumuseţea vine din rezultatele în timp ale învăţămintelor pe care le promovăm, iar greutatea din nevoia de a ne cizela copii asemenea părinţilor noştri.
În cazul fetelor, este clar că rolul mamei are un rol hotărâtor. În educarea fetelor, trebuie să ştim că propriul exemplu este cel mai la îndemână model al acestora. Felul în care vorbim, modul în care ne mişcăm sau acţionăm, toate trăsăturile de caracter şi alte însuşiri, toate aceste aspecte vor delimita atitudinea, comportamentul şi concepţia fiicelor noastre.
Printre cele mai necesare concepţii despre „AŞA NU!” pe care trebuie să le însuflăm tinerelor, menţionăm doar câteva:
– Nu te dispreţui. Orice fată este capabilă să realizeze lucruri minunate şi remarcabile dacă visează, speră şi se dedică suficient. Problemele de încredere nu îşi au rostul, şi nu trebuie încurajate, pentru că duc la tot felul de probleme cu consecinţe grave, atât fizice, cât şi psihice.
– Nu deveni obsedată de înfăţişarea personală. Într-o lume în care imaginea vorbeşte mai mult decât un cuvânt sau un sunet, frumuseţea personală nu trebuie să ocupe un loc fundamental în viaţă. Este un aspect important şi deloc de neglijat în cazul fetelor, dat nu trebuie lăsat să pună stăpânire şi pe concepţia despre oameni sau pe cea a identităţii proprii.
– Nu te întinde mai mult decât îţi este plapuma. Acest fapt este mai ales valabil pentru partea economică şi se referă la tendinţa fetelor de a cheltui, de multe ori pe nimicuri de care nu au neapărată nevoie (ca în cazul shopping-ului).
– Nu îţi pune viaţa în pericol. Acordarea prematură a încrederii unei persoane străine, adoptarea anumitor comportamente vicioase asociate cu dependenţele sau situaţiile de violenţă în scopul integrării în anumite grupuri, toate acestea pot duce la amprentarea negativă a vieţii unei fete.
– Nu te încurca cu un bărbat însurat. Un sfat de dat mai ales după o anumită vârstă tinerelor, este necesar ca fetele să conştientizeze că în lume există destui bărbaţi liberi, iar pentru fiecare există o pereche.
– Nu uita cât de mult te iubesc părinţii. Lăsând la o parte situaţiile familiale nefavorabile, în care se manifestă dezinteres parental, familia este prima şi cea mai importantă celulă a comportamentului social al oricărui copil.
Sensibilitatea, fragilitatea şi docilitatea fetelor determină de multe ori nesiguranţă în luarea de decizii. De aceea, este de preferat ca cel puţin un membru al familiei să fie alături în aceste clipe, pentru sfaturi, pentru discuţii, în vederea abordării unui comportament cât mai adecvat.
La toate aceste sfaturi, trebuie adăugat faptul că în tot ceea ce fac în viaţă, fetele trebuie să dea tot ce pot, fie că este vorba de educaţie, fie de familie, fie de o activitate profesională, pentru că natura feminină se caracterizează în mod natural prin atenţie pentru detaliu, dedicaţie prin efort şi dăruire faţă de scopul acţiunii.