Efectele negative ale consumului de cafea

Cafeaua, doza noastră zilnică de energie, îşi are originile în lumea arabă, după care a fost importată în Europa.

Cele mai importante tipuri de ceafea sunt Arabica şi Robusta. Cafeaua Arabica este cea mai populară, în vreme cea cafeaua Robusta este consumată cu predominanţă în ţări ca Franţa, Marea Britanie sau Italia, având o concentraţie de cafeină de 2 ori mai mare decât Arabica.

efecte nedorite ale consumului de cafea

Consumul de cafea diferă în funcţie de zona geografică, Suedia însă ocupă locul fruntaş la cantitate.

Efectele immediate ale consumului de cafea implică stimularea activităţii sistemului nervos central şi a funcţiilor inimii, creşterea diurezei, respectiv efecte antimigrenoase şi antiastmatice. Efectele nedorite ale consumului de cafea sunt date de nelinişte, agitaţie, pierderea controlului motor, cefalee, vertij, scăderea poftei de mâncare, dar şi creşterea funcţiei corpului de a produce căldură. Consumul excesiv poate duce la afeţiuni grave ale inimii (aritmii), dar şi creşterea numărului de avorturi.

consumul excesiv de cafea

Consumul excesiv de cafea determină apariţia a două tipuri de intoxicaţii – acută şi cronică.

Întoxicaţia acută are ca simptome stările de greaţă, vomă, diaree, cefalee, vertij, tremurături, agitaţie în corp, delir, aritmii, se poate ajunge şi la colaps.

Întoxicaţia cronică se află în strânsă legătură cu apariţia dependenţei şi poate genera chiar toleranţă la acţiunea consumului, sau dimpotrivă abstinenţă. Simptomatologia compune în mare măsură aceleaşi aspecte ca şi în cazul intoxicaţiei acute, cu câteva adaosuri – iritabilitate, somnolenţă, letargie, confuzie, insomnie, tensiune musculară, congestie facială, anxietate.

exces de cafea

În cazul semnalării oricăror simptome din cele deja menţionate, este necesară prezentarea la medic în vederea stabilirii unui tratament.

efectele consumului de cafea

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends