/ Psihologie / Ești femeie dacă? Cele mai răspândite mituri despre feminitate

Ești femeie dacă? Cele mai răspândite mituri despre feminitate

femeia frumoasa
Nelly Șargu on 03/04/2014 - 4:46 pm in Psihologie

Nimeni nu se naște femeie ideală. Adevărata maturizare a femeii este un proces destul de lung care începe nu cu primele semne de schimbare biologică, nici atunci când aceasta pierde virginitatea și nici atunci când devine mamă. Aceasta, în general, nu se întâmplă într-un moment anumit. Transformarea din fetiță în femeie nu are o localizare cronologică precisă. Coco Chanel spunea că la 20 de ani femeia are fața pe care i-a dăruit-o natura, iar la 30- cea pe care și-a sculptat-o singură. Într-adevăr, se pare că momentul când femeia se descoperă pe sine însăși este trecerea peste pragul de 30 de ani.

Cele care meditează din timp asupra feminității sale trec acest prag, fiind pregătite și conștientizând că s-a produs o schimbare, iar altele, care trec prin această perioadă ca un vânt rece, se trezesc într-o zi și nu mai înțeleg ce se petrece cu personalitatea lor, pentru că nu au atras destulă atenției schimbării care a avut loc. Atunci, aceste femei sunt predispuse să cadă în cursa „miturilor” și să se comporte așa cum le dictează stereotipurile. Dintre toate miturile despre feminitate, cele mai des întâlnite sunt următoarele:

1.Suntem slabe

Mitul. Se spune că femeile sunt mult mai slabe decât bărbații, din toate punctele de vedere. Deși are ca și acesta, două mâini și două picioare, ea totuși rămâne un pic invalid.

De unde vine? În epoca de piatră, atunci când pentru a supraviețui chiar aveam nevoie de puterea bărbătească, acest mit era un adevăr pur. Mușchii femeilor sunt  mai slab dezvoltați decât cei ai bărbaților și aceasta nu o vor putea contrazice nici cele mai înrăite feministe.

De fapt. Chiar dacă suntem mai slabe din punct de vedere fizic, noi, femeile, rezistăm mai bine schimbărilor de mediu și situațiilor stresante. Puterea fizică nu are nici o importanță în timpurile când pentru a bate un cui în perete sau a ridica mobila la al doilea etaj atât o femeie, cât și un bărbat, va apela mai degrabă la un specialist. Telefon și internet avem cu toții, nu?

2.Trebuie să arătăm mereu bine(sexy)

Mitul. Toc de 11 cm, ciorapi, fustă, machiaj perfect, femeia din ziua de astăzi trebuie să fie mereu aranjată ca pentru covorul roșu.

De unde vine? Simplu. Din mintea bărbaților. Sexualitatea agresivă este prerogativa lor și noi am preluat-o, crezând că așa trebuie să fie. De fapt, acesta este jocul regulile căruia le-au inventat ei, dar după care nu le place să joace. Ideea că femeia este sexy atunci când este semidezbrăcată vine chiar de prin sec. XVII-XVIII, când decolteul acelor rochii de bal ajundeau până acolo până unde abia acopereau sfârcurile.

De fapt. Îmbrăcămintea elegantă, dar nu țipătoare, este ceea ce îi atrage cel mai mult. Nu ai nevoie de o fustă scurtă și ciorapi ca să-i atragi atenția, este destul o rochie frumoasă, stilată și o privire furișată pe sub gene. Da, timiditatea și misterul au fost dintotdeauna sexy. Din păcate, uităm de asta pe zi ce trece.

3.Trebuie să tăcem, răbdăm și să avem grijă de bărbat

Mitul. Da, da, să aplecăm capul atunci când bărbaul vorbește, să ascultăm tot ce zice, să fim pentru el mamă, dădacă, soră, prieten, gospodină...

De unde vine? Este o idee venită din trecut, atunci când femeia nu avea dreptul să fie puternică, să învețe, să facă bani. Unicii care știau să citească erau preoții. Astfel, puterea fizică și intelectuală le aparținea în totalitate bărbaților. Este evident faptul că noi nu aveam altceva de făcut decât să ascultăm, pentru că ei știau, într-adevăr, mai multe.

De fapt. Nu este o chestiune de feminism la mijloc, pur și simplu s-au schimbat timpurile și acum avem același drept la educație, la creștere profesioanală și, astfel, femeia are dreptul la cuvânt. A trecut demult vremea când nu aveai ce spune. Acum, înțelegerea reciprocă este ceea ce mișcă relația dintre o femeie și un bărbat, nu supunerea. Ești capabilă să îmbini mama cu sora și cu pantera sexy, dar aceasta trebuie să vină de la tine, nu pentru că așa dorește el.

4.Ne alegem bărbatul care seamănă cu tata!

Mitul. Se „consideră” că femeile nu doar sunt îndrăgostite toată viața de tații lor, ci și bărbatul cu care vor să-și petreacă viața seamănă leit cu acesta. Ne străduim să căutăm un bărbat cu calitățile pe care le are tata.

De unde vine? Una dintre lucrările cele mai valoroase ale lui Sigmund Freud este cea despre tendința femeilor de a-și iubi în taină tatăl, ca bărbat. Astfel, după spusele marelui aurolog austriac, femeia va fi mereu în căutarea bărbatului care va fi întruchiparea tatălui. Da, din punct de vedere psihologic, aceasta poate fi explicat. Fetița din copilărie vede în tatăl său un erou și această imagine o poartă în suflet toată viața, dar nimic în această lume nu este bătut în cuie.

De fapt. Multe dintre femeile cărora le-am cerut părerea au spus că soții lor ori nu au nici o asemănare cu tatăl, ori au un caracter și o înfățișare contrar opuse. Bântuie și ideea că femeia, din contra, nu își alege bărbatul după calitățile tatălui pentru că s-ar simți foarte prost dacă ar face asta, gândul la dragoste cu „tatăl nr.2” fiind absolut imoral și creând, multor dintre noi, senzația de dezgust, inclusiv mie. De fapt, primul model de dragoste este mama. Ea este cea de la care învățăm cum să iubim. Dacă mama a fost gingașă, bună, grijulie cu noi din copilărie, bărbatul pe care îl vom căuta va fi cel lângă care ne-am simți în siguranță, unul la fel de cald și iubitor, pentru că asta am înțeles de la mama că înseamnă iubirea. Însă dacă ea a fost rece și distantă, involuntar vom ajunge lângă bărbatul care ne va trata astfel, pentru că așa a fost cultivată imaginea dragostei în mintea noastră. Și, detașându-ne de toate aceste explicații, fiecare femeie se formează ca personalitate în mod independent și își conturează gusturile mai mult din filme, decât din înfățisarea tatălui sau orice altceva.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->