Probabil există momente în care te întrebi ce anume contează cel mai mult pentru tine în viaţă, sau în care eşti sfătuită cu privire la felul în care îţi poţi trăi viaţa sau în care ar trebui trăită o viaţă.
Psihologii spun că sunt etape în viaţă în care ne concentrăm pe carieră, libertate, experienţe, apoi etape în care ne dorim mai multă stabilitate, ceva care să dea sens trecerii timpului, apoi vin şi etapele când ne dorim să ne ajutăm copiii cu sfaturi extrase din propra noastră experienţă de viaţă, sperând cumva să scurtăm primele etape (mai “nesigure”) în favoarea celor în care ne regăsim.
Conform terapeuţilor, familia nu exclude cariera, din contră, ei susţin că oferă vieţii un echilibru. De aici, toate planurile vieţii cel personal, cel familial, cel profesional, funcţionează mai bine, pentru că există împlinirea, există mulţumirea interioară.
Psihologii şi terapeuţii spun că au întâlnit multe femei de carieră, care în prag de 40 de ani (iar după… jale) au trăit adevărate dezechilibre, pentru că nu şi-au făcut o familie. Femei realizate profesional, cu salarii mari, casă frumoasă… dar goală.
Dar şi promisiunea fericirii eterne prin găsirea partenerului potrivit şi conceperea de copii poate fi dezamăgitoare pentru anumite persoane. Dacă deocamdată eşti mulţumită creându-ţi şi dezvoltându-ţi cariera, probabil eşti mult prea centrată pe a face carieră şi îţi doreşti să fii independentă, să poţi organiza lucrurile fără a ţine cont de ceilalţi, susţin psihologii.
Încă nu este momentul pentru tine să îţi întemeiezi o familie. Vârsta nu ar trebui să fie un prag hotărâtor. Când vei ajunge în punctul maxim al dezvoltării tale profesionale, vei simţi nevoia să te dedici şi altor planuri, spun ei.
Foto: Flickr.com