Furnici în copac şi pui în 5 culori

Reţete chinezeşti recomandate de utilizatoarea c@t de pe forumulroz. Ea spune că se pot servi împreună cele două feluri. Unul e picant – furnici în copac -, mai fără sos, şi unul e dulce – puiul în 5 culori -, cu puţin sos şi merg foarte bine împreună.

Pui în 5 culori

Ingrediente:

– 500 gr piept de pui;
– 150 gr ciuperci;
– 3 ardei graşi de diferite culori;
– 2 cepe;
– ulei, de măsline, dar merge şi cel de floarea soarelui;
– sos soia;
– 1 linguriţă amidon (sau făină);
– 1 cub concentrat de vită;
– 1 căţel usturoi;
– condimente pui.

Pieptul de pui se taie jumătate cubuleţe. Înainte de a începe să gătiţi, tăiaţi ingredientele toate, pentru că trebuie să fiţi rapide. Tăiaţi o ceapă, ardeiul, e bine să-l tăiaţi ceva mai mic, să se pătrundă. Ciuperci puteţi pune şi din conservă.

După tăierea ingredientelor, ar fi bine să aveţi 2 tigăi, de preferat un wok şi un tefal, sau 2 wok. Încingeţi puţin ulei, dacă aveţi tefal şi mai puţin, adăugaţi condimentele de pui în el, mestecaţi tot timpul, adăugaţi şi căţelul de usturoi tocat. Lăsaţi câteva secunde, timp în care amestecaţi mereu.

Puneţi şi puiul. Când s-a făcut puiul puţin, puneţi ceapă. Amestecaţi până când se înmoaie ceapa, să nu se prăjească. Când s-a făcut daţi la o parte. Dacă aveţi wok, aici veţi amesteca totul. Dacă nu, vărsaţi acest conţinut într-o crăticioară, castron etc şi folosiţi în continuare aceeaşi tigaie.

O puteţi spăla sau o puteţi lăsa aşa, nu are importanţă. Înainte de a trece la partea a doua a reţetei, faceţi sosul. Într-un pahar puneţi 100 ml apă, adăugaţi amidonul/făină, 1,5 linguri sos soia şi un cub concentrat de vită fărâmiţat.

Puneţi iar ulei, cam o lingură plină. După ce s-a încins, puneţi ardeii. Amestecaţi încontinuu până se înmoaie puţin, adăugaţi şi ciupercile. Mai lăsaţi puţin şi adăugaţi sosul din pahar.

Amestecaţi încontinuu până când se îngroaşă sosul puţin. Când e gata, luaţi de pe foc şi amestecaţi peste pui.

Partea a doua: Furnici în copac

Ingrediente:

– o mână carne toccata;
– 1 ceapă;
– 3 căţei usturoi;
– fidea din orez;
– sos soia;
– sos peşte;
– sos chili iute;
– vin alb;
– oţet de orez;
– zahăr;
– câteva boabe de mazăre din conservă.

Sosul de peşte şi oţetul de orez sunt opţionale, dar iese mai bun cu ele. Puneţi fideaua de orez în apă 5-6 minute ca să se înmoaie, apoi o stoarceţi bine şi o scoateţi. Faceţi această operaţiune acuma, pentru că n-o să aveţi timp atunci când va fi momentul s-o adăugaţi.

Cât timp se înmoaie fideaua, tocaţi ceapa şi o puneţi la călit, în ulei. Aici puneţi ulei cum puneţi în mod obişnuit când căliţi o ceapă, adică mai mult decât la pui în 5 culori, dar nu foarte mult.

Când s-a aurit, adăugăm şi carnea toccata. Când s-a maronit carnea, adăugăm 4-5 linguri sos soia, 1 linguriţă sos peşte, 1 vârf linguriţă sos chili, 1 linguriţă oţet din orez, un vârf linguriţă zahăr şi vin alb. Ar fi bine dacă aţi avea pe cineva să vi le toarne în tigaie, că trebuie să mestecaţi încontinuu, să nu se ardă carnea.

Lăsăm să fiarbă acolo în vin, şi adăugăm usturoiul tocat (pe care să-l tocaţi de dinainte că n-o să aveţi timp acuma), câteva boabe de mazăre, şi fideaua stoarsă bine de apă.

Amestecaţi bine. O să vedeţi că fideaua e puţin elastică şi dacă trageţi cu paletele de ea se întinde şi se amestecă uşor. Mai lăsaţi puţin şi apoi o scoateţi.

Sursa foto: By Thamizhpparithi Maari – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39984691

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends