/ Fashion & Trends / Ia românească – simbol autohton

Ia românească – simbol autohton

ia
Dumitrescu Madalina on 18/04/2014 - 12:28 pm in Fashion & Trends

Purtată de înaintaşele noastre cu mândrie, de la femeile de rând şi până la membrele regalităţii, ia românească (deşi o piesă vestimentară antică) îşi consacră de ceva vreme tot mai mult aplicabilitatea şi în garderoba doamnelor şi domnişoarelor moderne.

Realizată din materiale vaporoase ca bumbacul sau borangicul, împodobită cu decoraţii şi culori vii specifice fiecărui colţisor şi regiuni a ţării, ia tradiţională îşi are originile în mediul rural, fiind utilizată chiar şi ca înlocuitoare a rochiei de mireasă.

Caracateristicile sale cele mei evidente date de nota feminină şi capacitatea de asortare oricărei ţinute, a determinat creatorii de modă contemporani să ofere iei locul binemeritat pe podiumurile autohtone, dar mai ales pe cele străine. Componentă a patrimoniului cultural, ia a determinat apariţia a numeroase magazine reale şi online care comercializează pe scară largă această piesă.

Totodată, avântul reîmprospătat pe care l-a luat a dat naştere unei frumoase înfloriri a industriei accesoriilor – încălţăminte, genţi, bijuterii. Bogăţia decoraţiilor populare inspirate de ie a favorizat valorificarea semnelor cusute pe tricouri, paltoane sau fuste, decoraţii adesea însoţite de mesaje neaoşe, specifice basmelor populare.

Orice femeie, fie modernă, fie conservatoare, ştie că ia tradiţională este o piesă vestimentară de tip „must-have” şi de permanentă actualitate în garderoba personală. Valoarea ei artistică nu este dată numai de posibilităţile infinite de asortare. Aici putem adăuga puritatea culorilor, amprenta tradiţională a modelelor geometrice sau vegetale (referinţă la portul popular românesc), dar mai presus de toate creativitatea poprului şi eticheta pieselor „handmade”.

Promovarea patriotismului autohton, precum şi concepţia despre o naţiune de meşteri dau iei calitatea de semn al identităţii naţionale, dar mai presus de toate primează actualitatea sa în orice cadru vestimentar.  


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->