/ Bio & Sanatate / Importanța micului dejun pentru sănătatea noastră

Importanța micului dejun pentru sănătatea noastră

mic dejun
Dinu Sonia on 14/04/2014 - 6:18 pm in Bio & Sanatate

Sunt foarte multe articole le ne spun cât de importantă este această primă masă de dimineață, însă câți dintre voi nu săriți peste micul dejun?

      Este adevărat, multor persoane li se pare imposibil să mănânce dimineață, iar altele nu ar putea concepe o zi care să nu înceapă cu un mic dejun consistent și echilibrat.

De ce există aceste diferențe între noi?

      Fiecare moștenim un ceas biologic ce funcționează diferit de la o persoană la altă. Ceasul biologic al unei persoane poate fi mai lent, motiv pentru care nu simte nevoia să mănânce imediat cum se trezește. Acest ceas biologic poate fi influențat de anumiți factori precum ora la care ne culcăm, deci, o persoană care se culcă foarte târziu nu se odihnește suficient, iar în felul acesta îl va încetini. Din fericire, ceasul biologic al fiecăruia poate fi "educat", deci ne putem obișnui treptat să luăm micul dejun, chiar dacă anterior am sărit peste această masă.

    Și totuși, de ce este micul dejun atât de important pentru sănătatea noastră?

    Mai multe studii au demonstrat faptul că persoanele care s-ar peste micul dejun sunt mult mai predispuse la obezitate, infarcturi și boli de inimă. Poate că pare puțin ilogic, să sari peste o masă și totuși să fi mai predispus la îngrășare, dar nu este. Dacă sărim peste micul dejun ne vom deregla întreg organismul, puțin mai târziu vom resimții o puternică senzație de foame care ne va afecta și masa de prânz și se va menține pe tot parcursul zilei făcându-ne să mâncăm mai mult de-alungul zilei și mai multe alimente nesănătoase ce ne predispun la îngrășare.

    Organismul are nevoie de energie pentru a funcționa, iar energia este dată de hrană. Când este privat de hrană, organismul resimte un stres ce afectează serios și procesul metabolic, deci ne vom încetini astfel și metabolismul sărind peste micul dejun. 

 Am stabilit cât de importantă este această masă, însă contează foarte mult și în ce fel de alimente constă. Începându-ne ziua cu preparate de la Fast Food sau produse de patiserie foarte procesate de exemplu, nu ne vom menține sănătatea doar pentru simplul fapt că am mâncat de dimineață. Calitatea alimentelor este foarte importantă, acestea oferindu-ne nutrienții de care avem nevoie pentru ca organismul să funcționeze optim. 

     Alimentele cele mai recomandate pentru micul dejun sunt următoarele: 

 - Cerealele integrale(fulgii de ovăz, de grâu, porumb etc.) bogate în fibre, potasiu și acizi grași omega-3 

 - Lactatele, brânzeturile(iaurtul, laptele, brânza slabă, cottage cheese etc.) furnizează proteine și calciu din plin. ATENȚIE, evitați brânzeturile procesate de proastă calitate, precum brânza topită. 

 - Ouăle, sursă de proteine și vitamina D 

 - Fructele furnizează vitamine, fibre, carbohidrați complexi și antioxidanți 

 - Pâinea din făină integrală este o importantă sursă de vitamina B 

     În concluzie, este ideal să vă creati un obicei în a lua micul dejun în fiecare dimineață pentru un stil de viață sănătos. 


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->