Impresii din Turku, Finlanda

1-6 mai 2012. Am avut ocazia de a ajunge în ţările nordice, în Finlanda. O ţară despre care ştiam doar că e locuită de Moş Crăciun, din poveştile din zilele noastre, unde îi trimisesem demult-demult o scrisoare şi el trimitea acceaşi scrisoare printată la toată lumea, în limba engleză şi cu ilustraţii ca în poveşti. Acolo stau renii lui, după cum citisem, şi era normal să locuiască şi moşul acolo.

Ce-mi mai venea în minte gândindu-mă la ţările nordice erau zonele reci, condiţiile aspre dar şi curajoşii vikingi, exploratorii de demult. Primul lucru pe care l-am văzut intrând în domeniul de demult al vikingilor a fost un peisaj de poveste, văzut din avionul ce urma să aterizeze în Helsinki. Golfulete şi insuliţe, care formau un peisaj de poveste. M-am gândit imediat la exploratorii de demult şi la condiţiile din zilele noastre.

Pentru “exploratorii” moderni totul e mult mai simplu, şi mult mai confortabil deşi de multe ori poate nu realizăm asta. Ne gândim la tot felul de lucruri mărunte, la lipsa de confort datorată unor alţi călători sau altele, şi uităm că demult o astfel de călătorie ar fi durat luni, poate şi ani întregi şi poate că mulţi nici nu mai ajungeau la destinaţie.

Nişte călători din apropiere din avion au fost de asemenea fascinaţi de peisajul de jos, cu golfulete şi insuliţe, un peisaj care prin frumuseţea lui poate depăşi şi imaginaţia unui pictor, cum am gândit atunci. Aparatele foto erau utilizate cu entuziasm, şi pe bună dreptate. Orice poză văzută dinainte pe net e altfel, mai puţin vie decât ceea ce observi pe moment, decât ceea ce trăieşti personal.

Despre “Turku” am aflat că însemna “târg”. Într-adevăr, ajungând în zona hotelului, clădire modernă, din zilele noastre, văd şi de pe geam o piaţă, despre care îmi închipui cum ar fi fost demult, ca un târg vechi. Cu toate serbările, şi festivalurile de acum mulţi ani, când totul avea mai mult farmec. Deşi chiar în ziua sosirii mele finlandezii sărbătoreau venirea primăverii. Dar poate că ar fi avut mai mult farmec, mai mult romantism într-o epoca trecută, cu toate ritualurile lor, când lumea credea mai mult în poveşti.

Hotelul e în zona centrului vechi. Prin oraşele în care merg sunt mereu fascinată de centrele istorice. Sunt altceva decât ceea ce există acum, decât oraşele mari care sunt aproape la fel. Mă gândesc la atmosfera de demult.

Turku, FinlandPlimbându-mă pe malul râului Aura, ce străbate Turku, privesc şi vitrinele magazinelor şi îmi atrage atenţia o corabie. Şi mă gândesc din nou la exploratorii de demult, Vikingii, deşi nu ştiu dacă e neapărat o corabie vikingă şi cum călătoreau ei pe vremuri.

Îmi place Turku. Poate şi eu aş putea fi văzută că o exploratoare, deşi acum oricine poate călători cam oriunde îşi doreşte, condiţiile fiind altele datorită epocii. E în acest oraş o catedrală pe care o vezi aproape de oriunde te-ai afla în oraş, şi e prin zona unui pod şi a unei ape.

În drumul de pe aeroport din Helsinki spre Turku, parcurs cu un autobuz, am avut ocazia să văd peisaje frumoase, cu roci aspre dar şi cu o frumuseţe aparte. M-am gândit din nou la drumurile parcurse de eroii din poveşti. Am văzut păduri dar şi stânci, şi zone mai “sălbatice”, unde nu se zăreau aşezări omeneşti şi totuşi unde erau persoane care coborau din autobuz în staţii ştiute numai de ei.

Amintirile dragi nu se vor şterge niciodată.

 

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends