Întrebări – capcană la interviul de angajare – cum să le găseşti răspunsuri diplomatice

În contextul actual, multe fete, femei, mame, dar şi femei trecute de o anumită vârstă au probleme în găsirea unui loc de muncă, de preferat pe termen lung.

Se poate spune că femeile întâmpină mai multe probleme la angajare decât bărbaţii prin însăşi condiţia lor legată de gen. O femeie, în mod normal îşi doreşte o carieră nu neapărat înfloritoare, dar sigură, după care doreşte bineînţeles să îşi întemeieze o familie. Nu sunt nişte dorinţe extraordinar de mari pentru un om, însă pentu femei acestea sunt vitale bunăstării unei familii.

Întrebări interviu de angajare

Problemele actuale ridicate de angajatori se adresează tocmai acestor aspecte feminine, pentru că din punctul lor de vedere, femeia, pentru a avea o familie, va trebui în cele din urmă să îşi ia concediul de maternitate, fapt care ar produce dezechilibre la locul de muncă.

Alte îngrijorări ale angajaţilor în privinţa femeilor sunt constituite de capacitatea de rezistenţă la stres (se ştie că, în general, doamnele sunt mai sensibile), la problema revenirii la locul de muncă după concediul de maternitate (se tem că oboseala de acasă le va determina să nu mai ofere acelaşi randament la lucru), dar şi la lipsa experienţei, mai ales în cazul femeilor tinere care nici nu au apucat să devină mame.

Întrebări – capcană la interviu

În cadrul interviurilor de angajare aceste temeri pot fi reliefate de angajatori involuntar prin setul de întrebări pe care aceştia îl aplică femeilor. Pentru doamnele, domnişoarele, respectiv mamele care s-au confruntat, se confruntă şi se vor mai confrunta cu astfel de probleme, dorim să le punem la dispoziţie câteva informaţii şi sfaturi cu privire la natura şi scopul întrebărilor interviului, respectiv maniere diplomatice de răspuns care să nu infuenţeze negativ impresia angajatorilor.

interviu de angajare

1. De ce ai ales să aplici pentru postul firmei noastre?   

Această întrebare este menită să îţi testeze cunoştinţele şi informaţiile legate în mod direct despre firmă, dar şi despre ceea ce presupune postul respectiv. Întrebarea poate apărea mai ales ca urmare a lipsei unor elemente comune între formarea ta educaţional – profesională şi domeniul de activitate al postului la care aplici. Angajatorul trebuie să fie convins că eşti capabilă să te descurci pe domeniul respectiv, de aceea un CV în care există mai multe activităţi, chiar şi lipsite de certificare sau te tip voluntariat în domenii cât mai diverse, se poate dovedi mult mai convingător decât un CV banal, în care nu se pot evidenţia rezultate aparte. O altă modalitate corectă şi normală de răspuns ar fii aceea legată de dorinţa de a învăţa ceva nou, de a fi excela pe multe planuri.

2. Crezi că te poţi alinia la standardele firmei noastre (angajament, comportament, ţinută)?

Potenţialul tău şef te întreabă de fapt dacă eşti serioasă şi conştiincioasă, dacă ai tendinţe rebele, dacă ai ceva împotriva politicii firmei în care ai putea să te angajezi. Evident că răspunsul trebuie să fie unul pozitiv, un sprijin real în acest sens fiind propunerea de discuta cu foştii tăi angajatori sau să îi prezinţi recomandări. Un atu în acest sens, ar fi dacă cineva deja angajat în firmă a avut ocazia să te observe în derularea activităţilor profesionale anterioare şi să îşi ofere un feed-back bun.

3.     Eşti dispusă să lucreză în echipă, sau preferi să lucrezi singură?

Rolul acestei întrebări este acela de a vedea dacă eşti sociabilă şi capabilă să te înţelegi cu orice caracter de om. Îndiferent cum eşti în realitate, la locul de muncă dacă eşti solicitată să lucrezi în echipă, ei bine, asta trebuie să faci. Uneori, această întrebare este înlocuită cu propunerea şefului de a merge să cunoşti potenţialii colegi de lucru. El te va observa câteva minute din umbră pentru a vedea cum interacţionezi cu ceilalţi sau dimpotrivă le va cere angajaţilor săi să formuleze o părere despre tine. În baza acestor informaţii, poate să te considere din categoria “team-player” sau “lonely wolf”. Pentru a oferi atât şefului, cât şi angajaţilor acestora o impresie plăcută, trebuie să interacţionezi cu aceştia din urmă, să îi întrebi chiar şi lucruri mărunte legate de rutina la muncă, dar să nu fii prea insistentă. Nu doreşti să pari nici dezinteresată, nici disperată, ci demnă şi echilibrată.

4. Spune-mi puţin despre tine şi despre planurile tale de viitor.

Deşi o întrebare aparent inocentă şi lipsită de substraturi, în cazul interviului pentru angajarea unei femei, aceasta are ponderea cea mai mare. Întrebarea se traduce de fapt: Ai de gând să te angajezi un an-doi şi apoi să rămâi însărcinată?. Pe cât de ascuns este adevăratul scop al acestei întrebări, pe atât de ilegal şi discriminator este, poate chiar mai mult decât dacă ţi s-ar spune verde în faţă. Este necesar să ştii că în acest moment loveşte de fapt în integritatea ta de femeie, dar nu poţi răspunde pe măsură, pentru că rişti să periclitezi interviul şi să laşi şi o impresie greşită. Poţi în schimb să răspunzi evaziv, subliniindu-ţi calităţile sau apelând la trimiteri care să implice şi situaţia angajatorului (ca orice femeie, este normal ca la un moment dat să îţi întemeiezi o familie, dar momentan vreau să mă axez pe carieră, îmi doresc în primul rând să fiu independentă şi pe picioarele mele). Dacă angajatorul pune în discuţie în mod direct problema “Ce se întâmplă dacă rămâi însărcinată?”, categoric trebuie făcut să înţeleagă că a da viaţă este un lucru nobil, care nu trebuie tratat cu răceală şi dezinteres. Poţi pune problemele naţionale în faţă, cum ar fi scăderea drastică a natalităţii, numărul mare de persoane fără loc de muncă şi cu potenţial enorm, precum şi numărul mare de pensionari, toate acestea traducându-se prin economia scăzută care poate la un moment sau altul afecta înclusiv firma angajatorului.

5. Ce ai schimba la tine?

Această întrebare apare mai ales în cazul angajatorilor sau recrutorilor care doresc să îţi lase impresia că manifestă o apropiere personală, empatică în discuţie, o abordare de la prieten – la prieten. De fapt, este posibil să fi remarcat ceva pe timpul interviului la tine care nu a părut conform cu ceea ce caută ei. Răspunsul la această întrebare nu trebuie să fie dezechilibrat, nici foarte modest (să îţi expui toate defectele), dar nici foarte mândru (nu ai defecte).

Acestea sunt doar o parte din probleme cu care vă puteţi confrunta la un interviu de angajare din postura de femei, important este însă să fiţi bine informate, cât mai bine informate cu privire la post, la potenţialul şef dacă se poate, dar mai ales la legislaţia în vigoare pentru protecţia de abuz sau discriminare.

Întrebări – capcană

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends