/ Psihologie / Istoria percepţiei şi a limbajului

Istoria percepţiei şi a limbajului

istoria perceptiei si a limbajului
Ana Drobot on 27/02/2015 - 3:30 pm in Psihologie

Pe youtube se pot urmări tot felul de documentare despre subiecte surprinzătoare. Astfel este şi acela intitulat The History of Perception and Language. În el ni se spune despre diferite zone din creier responsabile pentru felul în care putem citi, auzi un cuvânt dar şi vedea imaginea.

Impresionează cazul unui bărbat care într-o dimineaţă se trezeşte. Totul e obişnuit în afară de ziar, în care vede cuvintele scrise cu alte caractere. În biblioteca sa, cărţile sunt scrise cu aceleaşi alte caractere. De unde această trecere de la realitate într-o lume aparent fantastică? El de fapt a suferit un atac cerebral. Poate scrie dar nu poate citi. Cineva trebuie să îi citească… Imaginile însă le recunoaşte.

Ni se spune în documentar că omul nu a fost neapărat făcut să citească. Adică este o abilitate care se învaţă în timp. Percepem imaginile din jur, ascultăm vorbele adulţilor atunci când suntem copii şi abia apoi învăţăm să citim. Aceste aspecte sunt concluzii trase în urma efectelor atacului cerebral.

Documentarul acesta nu e singurul care atrage atenţia asupra acestei probleme. Ziarul Daily Mail a publicat, în ianuarie 2014, un articol despre un caz asemănător al unei profesoare în vârstă de 40 de ani care preda la o şcoală generală. Această profesoară şi-a pierdut, în urma unui atac cerebral, capacitatea de a citi în octombrie 2012.

Într-o zi, vrând să citească un catalog, l-a găsit scris în caractere hieroglifice. Acum ea este capabilă încă să citească, însă poate face acest lucru pentru că a învăţat să descifreze cuvintele urmărind literele cu degetul.

Astfel de cazuri ne fac să reflectăm la întrebarea dacă omul a fost făcut să citească sau acest lucru este rezultatul învăţării şi al educaţiei dar şi la misterele create de creierul uman. După cum ne face să ne dăm seama că nu ar trebui să luăm nimic drept garantat în viaţă, nici o abilitate, mai ales aceea de a citi.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->