Aparent o lume de demult, o lume pe care o găsim mai ales în ficţiune este prezentată în două documentare într-o îmbinare de fantastic, vechi şi modern.
BBC Geisha Girl (2005) şi The Secret Lives of Geisha ne ajută să ne întregim imaginea despre ce au fost gheişele şi ce sunt ele acum. Modul de viaţă al gheişelor poate fi uşor adaptat lumii moderne. Pentru maiko, ucenicele lor, condiţiile de viaţă nu mai sunt atât de stricte, în sensul că pot ieşi şi afară, pot şi să-şi viziteze părinţii însă nu foarte des şi mai mult comunică prin scrisori.
Atrasă de lumea fascinantă a gheişelor, Yukina, o tânără de 15 ani din Kaneyama îşi părăseşte familia (sau cel puţin aşa i se pare ei uneori) din dorinţa de a deveni maiko în Kyoto. Trebuie să treacă o vreme în care studiază zi de zi până să fie acceptată ca maiko.
Asistăm la întregul ritual în acest documentar şi la reacţiile fetei şi ale familiei sale. În zilele noastre, e greu de crezut că a fi gheişă poate fi o meserie serioasă, cel puţin aşa pare din impresiile mamei fetei, care însă îşi încurajează fiica pentru a-şi urma visul.
Uneori Yukinei îi este foarte dor de casă. Sora sa devine geloasă pe ea pentru motivul că Yukina are un vis; Mysato nu ştie încă ce doreşte să facă, merge la un colegiu pe care apoi îl abandonează. Pentru Yukina experienţa această începe într-un mod aparent copilăresc: ea a văzut o maiko dansând, i s-a părut frumoasă şi a dorit să fie ca ea.
Frumuseţea gheişelor şi a ucenicelor lor este principalul motiv pentru care tinerele din următorul documentar, The Secret Lives of Geisha, se simt atrase de acest mod de viaţă. Gheişele nu se căsătoresc nici în zilele noastre. Trăiesc ca într-un fel de frăţie.
Unii clienţi pot fi dificili – această idee o lansează unul din cei ce iau interviuri fetelor. Şi apoi ni se atrage atenţia şi asupra unor momente mai neplăcute alături de clienţi şi de modul în care gheisele trebuie să îşi facă meseria în orice condiţii.
Cele mai importante pentru o gheişă sunt kimono-urile. Şi cele mai scumpe. O gheişă trebuie să aibă o mulţime de kimonouri frumoase în garderoba sa.
Tot din acest documentar aflăm că nu oricine îşi poate permite să petreacă timp cu gheisele din Kyoto însă ar dori dacă ar avea suficienţi bani, spune un grup de bărbaţi japonezi glumind.
De ce sunt necesare gheişele? De obicei, japonezii nu socializează cum socializăm noi europenii. Şi atunci soluţia rămân gheisele.