/ Reviews / Marie Louise von Franz şi Carl Gustav Jung: câteva idei despre vis

Marie Louise von Franz şi Carl Gustav Jung: câteva idei despre vis

Marie Louise von Franz
Ana Drobot on 03/04/2015 - 6:22 pm in Reviews

În documentarul The Way of the Dream, Marie Louise von Franz povesteşte experienţa cu interpretarea viselor alături de Jung.

Ne spune cum avea mereu vise foarte complicate şi până şi Jung avea dificultăţi în a le descifra. Pe măsură ce Jung a îmbătrânit, Marie nu i-a mai cerut acest lucru pentru că era un mare efort. La un moment dat Jung şi-ar fi şters şi sudoarea de pe frunte descifrându-i ei visele.

Documentarul ne introduce în lumea psihanalizei şi a unor personalităţi ale acesteia. În acelaşi timp, ne oferă şi unele repere legate de interpretarea jungiană a viselor. Von Franz ne dă nişte sfaturi: ea ne spune că e întotdeauna bine să mai discutăm cu altcineva despre visele noastre. Putem să nu observăm ceva sau să avem o rezistenţă – adică să nu acceptăm o interpretare. Însuşi Jung ar fi recomandat periodic acest exerciţiu între colegii psihanalişti.

Cele ce urmează sunt câteva idei din căutările mele legate de un arhetip prezent în vis şi anume de prezenţa arhetipului animusului în visele femeilor:

-În visele femeilor animusul poate să apară ca un grup de bărbaţi, soldaţi, marinari, membri ai unui juriu sau comitet şi tot felul de alte simboluri ale autorităţii masculine. Mai pot să apară sub imaginea tatălui, fratelui, iubitului, soţului, fiului, şi alte asemenea figuri masculine din viaţa visătoarei. De asemenea, animusul mai poate apărea sub forma norilor, vântului, ploii, tunetului, dar şi a animalelor precum şerpi, tauri, cai şi câini. Mai poate să apară sub forma unui rege, războinic, om înţelept, precum şi a unor figure mitologice (Pan, Adonis, Dionisos, Appolo, Hermes) în forma lui de arhetip din inconştientul colectiv.

-Dacă o femeie visează că ţine în mână o sabie şi lupta cu ea nu ar fi în ordine, conform teoriei lui Jung. Sabia ar reprezenta un atribut al animusului.

-Pierre Daco, în lucrarea sa Interpretarea viselor (cap. 7 şi 8) ne spune că jungienii identifică un animus negativ (neintegrat) la femeie care apare în vise sub formă de grupuri de bărbaţi ameninţători: bandiţi care atacă în grup, bande de bărbaţi în afara legii, bărbaţi care le urmăresc, ţigani, grupuri de călători ameninţători, vampiri, ucigaşi, agresori, piraţi, corsari, dictatori. În contrast, animusul pozitiv (bine integrat) apare sub forma unor personaje masculine precum aristocratul, gentlemanul, cavalerul, cosmonautul, şeful de stat, un actor de cinema inteligent şi bun.

- Jung spune că există patru nivele paralele de dezvoltare a animusului la femei: primul nivel – bărbatul puternic fizic (exemplu: Tarzan); al doilea nivel – bărbatul de acţiune (spre exemplu Ernest Hemingway, eroul de război, vănătorul etc.) sau bărbatul romantic (exemplu poetul britanic Shelley), adică faza în care animusul posedă iniţiativa şi capacitatea pentru acţiune planificată; profesorul, ecleziastul, oratorul – faza în care animusul devine purtător al cuvântului; bărbatul ca ghid, încarnare a sensului şi mediator al profunzimii spiritual (exemplu: Hermes, mesagerul zeilor).

Ar fi multe de spus despre teoriile lui Jung. Depinde însă ce anume interesează pe fiecare din ele. Ce ar mai fi însă de subliniat ar fi că se spune că imaginile arhetipale ar apărea în vise pentru a echilibra psihicul. De asemenea, animusul poate duce la o bună dezvoltare a personalităţii, la creativitate, în aspectul său pozitiv, dar şi la pietrificare şi moarte, în aspectul său negativ.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->