Muzica în viaţa de zi cu zi

Fie că conştientizăm sau nu, muzica ocupă un loc important în viaţa oricui.

De la cele mai simple sunete ale naturii şi până la compoziţiile artistice generate voit, cu toţii avem anumite sunete şi partituri pe care preferăm să le ascultăm.

Rolul pe care muzica îl ocupă în viaţa noastră poate fi conturat prin prisma efectului acesteia asupra psihicului nostru.

Muzica poate avea un efect relaxant prin decongestionarea psihicului mai ales în situaţiile tensionate sau încordate. Muzica lentă, baladele, blues-urile, simfoniile instrumentale, în care sonoritatea este lipsită de duritate sau accente puternice, ci dimpotrivă face trimiteri la zborul gâzelor, la somn, la lectură, la căldura după-amiezilor de vară sau la liniştea iernii, acestea conferă linişte interioară şi calmitate.

Efectul meditativ, specific activităţilor de gândire logică, pragmatică, de creativitate, poate fi dobândit în urma ascultării melodiilor interpretate predominant prin şoaptă sau cu instrumentaţie lejeră. Melodiile pentru copii sau cu trimiteri la copilărie eficientizează procesele de gândire, în mod special activităţile de compoziţie scrisă sau artistică.

Efectul revigorant este dat în principiu de melodiile ritmate, cu o notă optimistică şi veselă, de dragoste, jucăuşe, chiar umoristice, cu acorduri proaspete, efectul melodiilor fiind asemănat cu trezirea naturii la viaţă. Astfel de melodii sunt prielnice începerii zilei de muncă, activităţilor de recreere sau, de ce nu, petrecerilor în pijamale.

Efectul antrenant este specific muzicii în a cărei componenţă regăsim o etapizare asemănătoare derulării unei poveşti – introducere subtilă, desfăşurare rapidă şi succintă a acţiunii, un punct culminant şi o încheiere, fie bruscă, fie uşor anticipabilă. Efectul acestor tipuri de melodii poate fi resimţit mai ales la volan, când senzaţia de adrenalină crescândă ne determină să mărim viteza. Muzica antrenantă este benefică activităţilor care implică mişcare (datul cu aspiratorul, jogging-ul, etc.)

Muzica în care domină instrumentele puternic sonorizate sau cu inflexiuni electronice şi partituri repetative poate determina un efect derutant asupra stării psihice generale, care nu favorizează ordinea, buna organizare sau atenţia distributivă. Caracteristicile de tip ecou inserate în melodii pot augmenta aceste efect, persoana care se dedică audiţiei nefiind capabilă să întreprindă activităţi care presupun gândire sistematică şi practică.

Muzica poate avea şi efecte depresive, în mod deosebit la persoanele melancolice, care sunt predispuse pesimismului sau care prezintă toleranţă redusă la stres sau frustrări.

Prin prisma acestor efecte, am putea stabili preferinţele (sau chiar toleranţele) muzicale personale, dar şi ale altora, play-list-ul unui individ constituind o sursă importantă de informaţii cu privire la personalitatea ascunsă, adică latura care nu reiese din manifestările exterioare.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends