Oradea

Am vizitat Oradea cu ocazia unor conferinţe în mai multe rânduri, prima dată prin 2009 şi anul acesta în aprilie. Deşi s-ar putea crede că te poţi plictisi sis a cunoşti totul dintr-un şi despre un oraş în aşa un timp, nu este adevărat. Poate şi pentru că în timp oraşul s-a schimbat. Şi asta în bine.

La un moment dat puteai vedea case frumoase, vechi, dărăpănate, şi o sinagogă ce nu se putea vizita. Anul acesta însă Piaţa a intrat în reparaţie, accesul la un pod pe care circulam în drum spre facultate a fost blocat şi a trebuit să aleg o altă rută, mai ocolită. Bineînţeles că aceasta a însemnat o ocazie pentru a explora străzi pe care nu le mai văzusem până atunci.

Oradea, o parte reconstruită, o parte în construcţie, era alta, mă bucuram să revăd oraşul şi mai ales mă bucurăm că devenea tot mai frumos. Şi, odată cu oraşul, primăvara, copacii înfloriţi, cireşii, totul frumos, amintindu-mi de anotimpul sakura de la japonezi.

O plăcere să te plimbi pe străzi, mai ales dacă şi vremea e frumoasă. Zona străbătută de mine a fost Parcul Petofi, centrul vechi cu strada pietonală, Hotelul Scorilo, apoi Hotelul Atrium anul acesta, universitatea – anul acesta Partium, în alţi ani, campusul Universităţii Oradea.

Am amintiri frumoase şi dintr-o toamna de anii trecuţi, o luna septembrie când m-am simţit că în timpul verii, temperaturile erau de vara, vremea superbă, m-am plimbat prin campusul că un parc al universităţii. Despre clopotele bisericilor care sună ca-n vremurile de demult am înţeles că ar fi înregistrate. Însă şi aşa, contribuie la o atmosferă plină de farmec.

O plimbare pe malul Crişului este o plăcere pe timp de primăvară şi o bună ocazie să observi natura. Se poate să existe ceva adevăr în ideea că anotimpurile s-au dat peste cap: poţi vedea în luna aprilie traista ciobanului, plantă despre care ne amintim că o întâlneam vara, înainte de începutul vacanţei de vară din timpul şcolii. Şi, desigur, păpădiile…
Oradea
Poţi observa de acum respectul pentru acest oraş, în momentul în care e refăcut din fonduri europene. Într-un parc poţi vedea mulţi vizitatori pozând cu telefoanele şi aparatele de pozat nişte lalele frumos îngrijite şi aranjate în straturi.

Poţi vizita parcurile, sinagogile, o biserică, peste tot vei întâlni o atmosferă relaxată, de oraş istoric, dar şi viu, cu localuri cochete şi magazine. E un oraş în care au loc tot felul de evenimente, cum ar fi târgul de obiecte antice din Parcul Redeyi-Bălcescu de pe 9-10 aprilie 2016. La intrarea în parc, vedem o statuetă frumoasă, reprezentând o fetiţă evreică.

E vorba de un memorial Eva Heyman, Oradea 1931 – Auschwitz 1944, sculptor Flor Kent. Este un monument în memoria copiilor evrei deportaţi din Oradea în timpul Holocaustului în Transilvania. Trenurile spre Auschwitz au pornit din acest parc în mai şi iunie 1944. Cineva a pus în mâna statuetei fetiţei nişte păpădii…

Din Oradea se poate merge într-o mică plimbare cu un autobuz spre Băile Felix. Drumul către staţiune trece printr-o pădure şi acolo te simţi bine în mijlocul naturii, ca într-un parc. Poţi găsi şi costume de înot de cumpărat, mai ales dacă preferi costumele sport, pentru bazinele închise.

Câteva zile în Oradea te fac să pătrunzi într-o altă stare de spirit, într-o atmosferă de oraş liniştit de epocă, unde există respect pentru cultură şi evenimente legate de cultură, şi în plus pentru istorie.

Sursă foto: wikipedia.org

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends