Paris şi Serris

Luna august e o luna de vacanţă pentru majoritatea. O călătorie prin Paris şi Serris este o ocazie pentru a petrece câteva zile într-o vară care nu e la fel de caniculară ca în România. Pentru francezi acum e caniculă, ca-n Bucureşti. Stau întinşi şi se relaxează pe iarbă în Jardin du Luxemburg, stau pe bancă la umbră…

Poţi intra destul de greu în atmosferă. Când ceri informaţii cuiva şi ei văd că eşti străin, îţi vorbesc în engleză. La RER, de la aeroport, dacă e început de weekend, vei vedea mulţi tineri cu rucsacul în spate, gata de călătorii şi plimbări.

Atrag atenţia frunzele uscate multe de pe jos; la ei pare că e toamnă. Sunt temperaturi blânde. Mai apoi se vede că şi la ei e vară şi caniculă. Poţi vedea străduţe cochete, cu un aer de epoca trecută, asemănătoare unele cu acelea din Caceres, înguste. Sunt şi străduţe în pantă sau deal, surprinzător pentru Parisul pe care ni-l imaginăm.

Poţi merge prin zone depărtate de Parisul de obicei frecventat de turişti, deşi vezi pe alocuri autobuzele hop-on-hop-off, Sena şi turnul Eiffel de departe. Poţi vedea Place de la Sorbonne şi Sorbona, o piaţă cu nişte cafenele şi fântâne arteziene.

Puteţi parcurge şi puţin din cartierul Montparnasse, bulevarde mari pline de cafenele unde se întâlneau la discuţii artiştii de pe vremuri. Apoi rue du Vaugirard, unde veţi găsi aceeaşi atmosferă de epocă, străduţe înguste şi cochete, felinare, muşcate în ghiveci.

Poţi nimeri pe o străduţă din zona japoneză-asiatică, cu localuri specifice. Unele străduţe pot aminti de suburbiile londoneze, dar mai puţin aglomerate. Gara Montparnasse e foarte elegantă, ca un mall. Din Bulevardul Montparnasse puteţi ajunge pe Vaugirad, un bulevard potrivit pentru o plimbare lungă.

Pe multe străzi vezi parcate scutere. Se circulă uşor cu ele prin oraşul aglomerat. Poţi începe ziua cu o plimbare pe jos înspre Sena, spre poduri, spre insule. Poţi vizita Notre Dame. Impresionantă catedrala, chiar şi mai mult ca în pozele văzute până atunci, exact cum apare în filmele după romanul lui Victor Hugo!

Lângă Notre Dame vei intra într-o zonă plină de turişti. Pe lângă Sena, la fel. Poţi vedea anticariatele şi tablourile artiştilor talentaţi expuse lângă Pont des Arts. Apoi poţi merge până la Musee du Louvre. În Jardin des Tuilleries poţi vedea turişti odihnindu-se pe iarbă. Pe toate bulevardele – multe cafenele, locuri de relaxare şi discuţii, mai ales pentru turişti.

Poţi vedea Isle de France, Isle Saint Louis – despărţite doar de un pod de Paris. Poţi vedea poduri cu lacăte, unde îndrăgostiţii îşi lasă amintirile. Poţi vedea turişti pe trotinete, alţii mergând mult pe jos, dorind să vadă cât mai multe.

În rest, îţi vei aminti sigur de roller skaterşii pasionaţi de duminică, pe malul Senei, oprind circulaţia, de apă cu gheaţă pentru cei care simt că-i caniculă în Paris vândută pe stradă, de artă de pe malul Senei, de vehiculele ciudate pentru turişti. Te poţi odihni într-un parc unde vei descoperi că ai conexiune wifi gratuită.

Din Paris iei trenul şi ajungi în Serris, oraşul celebru pentru Parcul DisneyLand Paris. Serris este un sat, de fapt, unde vezi case care par să aparţină unor oameni bogaţi, specific franceze, un centru comercial foarte mare şi câteva hoteluri.

Foarte aproape de gară se află un hotel unde au loc conferinţe internaţionale chiar şi în luna august. Copacii sunt tăiaţi pătrat, foarte îngrijiţi. Aici se află şi un lac, şi poţi avea parte de o privelişte frumoasă, chiar la capătul aşezării, unde începe câmpul. Pare în lucru aşezarea. Desigur, găseşti şi aici cafenele ca în Paris.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends