/ Fashion & Trends / Psihologia modei

Psihologia modei

psihologia modei
Ana Drobot on 31/12/2014 - 5:11 pm in Fashion & Trends

De câte ori nu auzim pe cineva spunând că se îmbracă în funcţie de dispoziţie sau că prin ţinutele ei simte nevoia să îşi exprime personalitatea? Pornind de la lucruri pe care le ştim cu toţii, iată că s-au pus bazele pentru un nou domeniu: psihologia modei. Este un domeniu relativ nou şi cu foarte puţini specialişti.

Unul dintre aceştia este Dawnn Karen, din New York, cu un masterat în psihologie şi cu experienţă de model. Ce ne spune Karen este că alegerea îmbrăcăminţii influenţează nu numai propriile gânduri şi sentimente ci şi pe ale acelora cu care intrăm în contact. Karen susţine că pentru clienţii ei nu oferă doar sfaturi legate de ţinute ci este vorba de o transformare completă, fizică şi psihică.

Nu e vorba astfel doar de cunoştinţe legate de modă ci de munca unui psiholog: ne spune cum a lucrat odată cu un om de afaceri de succes pentru care au pregătit un costum special pentru el, fiind scund. Din cauza înălţimii avea probleme legate de propria imagine şi în şedinţele cu el a descoperit sentimente de insecuritate datând din copilărie care îl ţineau pe loc în legătură cu încrederea în sine. În noul costum simţea că arată bine însă în acelaşi timp se simţea ciudat. Karen spune că adesea clienţii nu se simt vrednici de personalitatea oferită de un costum şi atunci trebuie mers adânc cu şedinţele psihologice.

Un psiholog în modă lucrează şi cu întregi companii: Karen oferă consultaţii psihologice legate de uniformele şi decoraţiunile interioare alese de restaurant, hoteluri şi locuri de muncă. Alegerea uniformelor şi a amenajării spaţiului duce la relaxarea, măririi atenţiei sau a disponibilităţii clienţilor de a cumpără şi de a încheia afaceri.

Citind observaţiile din psihologia modei puse la dispoziţie spre informare acestea par că ar fi lucruri sesizate de oricine: spre exemplu, faptul că prin purtarea unei bijuterii statement doreşti să atragi atenţia, prin purtarea unui blazer femeile se simt mai puternice şi că vor avea succes în afaceri, precum şi dacă poartă tocuri înalte, fiind astfel la înălţimea bărbaţilor din lumea business. Treningul este asociat cu o stare de somn.

Par lucruri ştiute dintotdeauna. Şi totuşi… Ştiaţi că o femeie are şanse mai mari de a i se da o întâlnire dacă poartă roşu? Că o persoană este mult mai atentă şi mai agilă psihic dacă văd un halat alb şi li se spune că aparţine unui doctor dar nu la fel stau lucrurile dacă li se spune că aparţine unui pictor?

Că avem mai multă încredere într-un doctor dacă poartă un halat alb? Că aceia care fac jogging mai degrabă salută pe cineva care poartă o ţinută asemănătoare?


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->