“Teama de zbor” de Erica Jong este unul din cele mai bune romane erotico-psihologice scrise vreodată. Vândută în peste 60 de milioane de exemplare, povestirea apărută în 1973 a cucerit lumea întreagă. Henry Miller a anticipat nemaipomenitul succes al romanului spunând că „această carte va deveni o piatră de temelie a literaturii” și, într-adevăr, chiar și peste atâția ani, ea rămâne una dintre cele mai citite pe piața literară.
Romanul relatează o perioadă dificilă din viața eroinei Isadora Wing, care suferă de fobia față de zborul cu avionul, dar aceasta se dovedește a fi o metaforă pentru adevărata frică a femeii față de personalitatea sa încă nedescoperită. Isadora, jurnalistă și autoare de poezii, pleacă peste ocean, în Viena, la un congres de psihoanaliză împreună cu șoțul său care activează în sfera dată. Deși îl iubește la nebunie, în acest oraș îmbibat de romantism și vals ea întâlnește un bărbat de care se simte imediat atrasă și în fața căruia nu poate să stea liniștită. Acest bărbat îi propune Isadorei să călătorească împreună cu el prin toată Europa și să își cunoască eul și aici eroina se lovește cu primele întrebări care fac parte din același capitol: „Cine sunt eu? Care este sensul vieții mele și de ce sunt în stare?” Isadora își vede viața ca fiind o rânduire de activități mecanizate și aceasta o sufocă din ce în ce mai mult. Ea înțelege că are nevoie de această săritură în necunoscut, dar se simtea prea slabă psihic ca să o facă. Împinsă spre extreme, Isadora alege să spună soțului său în față că pleacă cu un alt bărbat, că nu înțelege de ce face asta și că se va întoarce…cândva. În timpul călătoriei, ea revine de nenumărate ori asupra amintirilor legate de cele mai importante etape din viața sa și le evaluează amănunțit. Până la urmă, Isadora reușește să scape de teama sa față de zbor și se întoarce oare la soțul său? Cartea o găsești în orice librărie și te sfătui să o citești. Este una dintre puținele la care ți-ai dori să revii cândva.
Fiind una dintre cele mai îndrăznețe și deosebite personaje feminine ale literaturii universale, prin prisma Isadore Wing milioane de femei s-au regăsit pe sine. Fiind constituită dintr-o multitudine de referințe literare, analize psihologice, monologuri lecuitoare, cartea „Teama de zbor” a schimbat viziunea femeilor față de dorințele și temerile lor, ajutându-le să se accepte așa cum sunt.