Sânzienele, Festivalul de 1 Mai, Tu B’Av

Pe 24 iunie sărbătorim Sânzienele. Ştim dansul în rochiţe albe al fetelor din pozele din articolele de pe net sau poate din experienţele personale.

De asemenea, poate multe din noi am citit romanul Tess d’Urberville al lui Thomas Hardy sau am văzut vreo ecranizare. Dar ne-am gândit oare că scena dansului din Tess, cu rochiţele albe, seamănă perfect cu acela al Sânzienelor? Şi că are cam acelaşi scop, acela de a cuceri?

În scena din Tess este vorba de Festivalul May Day, la origine o sărbătoare păgână. Pe 1 mai, Celtii şi Saxonii sărbătoreau Beltane, sau “ziua focului”. Hardy face aluzii la originile păgâne ale sărbătorii din Tess prin folosirea imaginilor solare.

Legenda spune că demult, Sânzienele erau preotesele Soarelui, însă aceste credinţe s-au pierdut în timp. Astăzi Sânzienele sunt zane binefăcătoare de o frumuseţe aparte. Se spune că Sânzienele reprezintă o sărbătoare Geto-Dacică a soarelui, veche de milioane de ani.

Cât despre dansul în horă, se pare că trebuie să mergem în primele zile ale istoriei dansului irlandez. Există însă dovezi că printre cei care îl practicaseră primii au fost druizii, care dansau la ritualuri religioase onorând stejarul şi soarele. Urme ale dansurilor în cerc supravieţuiesc până azi în dansurile de tip horă.

În acelaşi stil, dans în horă al unor fete îmbrăcate în alb, este şi sărbătoarea evreiască Tu B’Av, un fel de Sf. Valentin la evrei. Indiferent de asocieri culturale şi personale, aceste tradiţii ne încântă şi astăzi.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends