Este puțin probabil ca atunci când rămâi însărcinată să nu îți dai seama de acest lucru. De multe ori, simptomele se fac simțite chiar dinainte de a remarca întârzierea menstruației. Simptomele clasice sunt grețurile (care nu sunt doar matinale din păcate), starea de oboseală, de amețeală, angorjarea sânilor, stările de nervozitate, angoasă, asemeni sindromului premenstrual etc. Uneori, mai ales la început, poți sesiza dureri menstruale ce te vor pune pe gânduri (sunt sau nu sunt gravidă?) chiar dacă micul embrion de numai câteva zile este deja cuibărit acolo în burtică.
Toate aceste stări se datorează schimbărilor hormonale din sarcină. Încă din momentul fecundării ovulului, în corpul tău se întâmplă “chimie” și clipă de clipă corpul tău se schimbă și se pregătește pentru momentul în care viața ta se va schimba la 360 de grade. De cele mai multe ori toate aceste schimbari au un impact major asupra organismului tău și acestuia îi ia ceva timp să se adapteze, de aici și unele stări ciudate și schimbări de dispoziție de la un pol la altul. Iată cam ce se întâmplă cu tine hormonal și ce stări îți determină schimbările de natură chimică.
Începutul…
Uneori, dacă ai trompele uterine inflamate, poți simți că ceva “coeziune” s-a produs acolo și să sesizezi un mic disconfort. Din această clipă, pe măsură ce micuța celulă-ou coboară, se divide și se cuibărește în uter, începe o ploaie de hormoni ce îți generează starea de rău tipică sarcinii. Te simți balonată, iți este greață și indiferent ce bagi în gură…verși. Te simți leșinată, abia poți mânca ceva, ai amețeli și parcă ai zace toată ziua (ai o somnolență specifică).
Corpul tău începe să secrete mai mult estrogen, poate că pare greu de crezut dar în timpul sarcinii produci o cantitate de estrogen cât ai fi produs în vreo 3 ani în mod normal. Cantitatea mare de estrogen determină în prima fază starea de rău “matinal” pentru ca încetinește tranzitul intestinal și digestia este îngreunată. De asemenea și sânii par mai angorjați iar discomfortul asemănător durerilor menstruale te face să ai dubii.
Multe viitoare mămici scad în greutate în primul tristru de sarcină din cauza grețurilor și a vărsăturilor și își fac probleme pentru copil. Nu e cazul să vă impacientați! Chiar dacă nu puteți mânca mare lucru, bebe se dezvoltă bine și își ia tot ce are nevoie pentru a se dezvolta…iar asta este valabil pe tot parcursul sarcinii, chiar daca mama este prost hrănită, puiul își ia tot ce are nevoie (organismul mamei este programat să îl facă pe acesta prioritar!) chiar dacă ea rămâne cu carențe.
În primul trimestru este foarte important ca mama să se hrănească bine cu fructe și legume verzi și să ia suplimente de acid folic (medicii recomandă ca mama să ia acid folic încă dinainte de a rămâne gravidă). Acesta are un rol foarte important în dezvoltarea sistemului nervos al copilului, modificări ce au loc în primele săptămâni.
De asemenea, este posibil ca medicul să îți prescrie și niște ovule cu progesteron. Progesteronul ajută ca embrionul să se cuibărească mai bine și are rol important în întărirea musculaturii uterului.
Pe plan emoțional ești ca o tornadă- parcă zilnic ai sindrom premenstrual.
Al doilea trimestru de sarcină
Se spune că al doilea trimestru de sarcină este perioada cea mai frumoasă și ușoară. Ai scăpat de grețurile din primul trimestru, te-ai mai liniltit emoțional și pe zi ce trece, înflorești- și la propriu și la figurat. Burtica este mică, abia sesizabilă (de pe la 16 săpămâni în colo vei începe să dai de bănuit, atunci se accentuează creșterea ei) și încă te poți mișca în voie ca și până acum, fără prea mari bătăi de cap.
Estrogenul, vinovatul pentru stările de rău de până acum, te face să radiezi. Nu degeaba se spune că femeile gravide au o frumusețe aparte! El te face să ai pielea mai luminoasă, mai fină și părul mai bogat și mai mătăsos (începând din această perioadă și până când vei naște, vei observa că nu îți va mai cădea părul!).
Pe plan emoțional parcă ai o stare de continuă îndrăgosteală, visare, începi de pe acum să ai o relație unică, o legătură foarte puternică cu puiul tău (cu atât mai mult cu cât în jurul celei de-a patra luni- între 14 și 18 saptămâni e posibil să începi să îl simți pe bebe cum mișcă), să aștepți cu nerăbdare următoarea întâlnire la ecograf, să te gândești cum va fi și…pentru prima dată să ți se accentueze sentimentele materne (sesizezi o sensibilitate de mămica, o grijă și dragoste pentru tot ce înseamnă pui, să îndrăgești mai mult și puii de animale). E minunat!
Tot acum, unele mămici pot sesiza și un apetit sexual mai accentuat care va scădea spre finalul sarcinii (din grijă pentru copil și datorită faptului că încet-încet hormonii sexuali vor fi înlocuiți de hormoni materni).
Ultimul trimestru
Burtica devine mai mare, pe bebe îl simți tot mai puternic cum lovește iar tu te simți din ce în ce mai grea, mergi mai greu, obosești mult mai ușor. E perioada când trebuie să ai mai multă grijă de tine, să te odihnești și să eviți pe cât de mult posibil efortul fizic. Încearcă să nu ridici nimic mai greu de 2-3 kg iar când ridici ceva să o faci cu genunchii flexați pentru a nu forța abdomenul.
Uterul deja ține un bebe de 2-3 kg, la care adăugăm săculețul yolk, lichidul amniotic etc- deci, o greutate măricică iar musculatura lui este destul de solicitată- de aici și oboseala și contracțiile (da, încep contracțiile, însă atenție, sunt contracții false, numite Braxton Hicks.
Acestea sunt de regulă nedureroase, simți cum musculatura ți se întărește ca atunci cînd ai un cârcel. Tot aceste contracții false sunt și o pregătire a uterului tău pentru constracțiile reale, pentru naștere. Atenție însă la efort, ele se pot transforma în contracții dureroase, premergătoare travaliului! Medicul însă îți va recomanda să ai mereu la tine medicație anti-spasmică.)
Întrucât puiul se zbenguie în interior, în funcție de poziția lui, vei acuza arsuri stomacale sau dureri de ficat. Curbarea coloanei poate provoca unele neplăceri cum ar fi apăsarea pe nevul sciatic (și senzație de “rupere” din șold) sau sindrom de tunel carpian (ce generează amorțeli ale mâinilor, cu precădere ale degetelor mare, aratător și mijlociu. Acestor senzații de disconfort li se adaugă și pruritul (pielea de pe abdomen se întinde și tu suferi o continuă mâncărime).
Când vine bebele
Corpul tău se pregătește de marele eveniment cu circa 2 saptămâni înainte, când fătul coboară. Te vei simți tot mai grea, vei simți bazinul mai greu și vei acuza probabil dureri de șold. În momentul în care travaliul se declanșază, corpul tău produce oxitocina. Grijile materne sunt instalate, somnul tău devine mai iepuresc și sânii tăi încep să producă lăptic pentru micuț. Starile emoționale sunt destul de variabile, majoritatea mămicilor fiind mai sensibile, având stari numite Baby Blues.
Per total, mămiciția este cel mai frumos lucru care ți se poate întâmpla și pentru care organismul se pregătește încă din prima clipă a concepției.