Programul încărcat, materiile multiple care presupun caiete peste caiete, culegeri şi tot felul de auxiliare, activităţi extra-curriculare multiple, precum şi o cantitate imensă de teme de casă, cam acestea sunt motivele invocate de părinţi şi copii deopotrivă pentru oboseala excesivă a elevilor.
Suprasolicitarea programului şcolar, a celui dedicat activităţiilor în plus şi a pregătirii temelor de casă a determinat mulţi copii să dezvolte prematur tulburări de somn, anxietate, probleme de atenţie şi de vedere, precum şi o epuizare psihică ce îi împiedică să înregistreze performanţe şcolare.
De asemenea, numărul mare de rechizite pe care copiii sunt nevoiţi să le transporte zilnic pe traseul casă-şcoală şi invers a determinat creşterea cazurilor de probleme la nivelul coloanei.
Pentru diminuarea acestor probleme, desigur nu prea avem ce face ca părinţi decât să le uşurăm munca pe cât posibil fără a face munca în locul lor. Acestea sunt recomandările mele:
– Achiziţionaţi ghiozdane cât mai practice şi cât mai tolerabile de corpul copilului dumneavoastră, nu gentuţe de umăr care să le deformeze coloana.
– Pregătiţi-le un pacheţel de mâncare cât mai sănătos, nu îi daţi bani să îşi cumpere mâncare de tip fast-food, obişnuiţi copiii cu respectarea mesei calde la întoarcerea de la şcoală.
– Fixaţi-le ore precise de somn, fără întârzieri.
– Urmăriţi-le activitatea şcolară prin prisma caietelor, menţineţi vie legătura cu profesorul principal, asigurându-vă că sunt sârguincioşi chiar dacă sunt obosiţi.
– În zilele libere încercaţi să îi rupeţi puţin de ritmul mediului şcolar, realizaţi cu ei activităţi de destindere în natură, excursii, jocuri, pentru a le revitaliza bateriile. La urma urmei, sunt copii, nu roboţei.