/ Mamici si pitici / Şcoala şi oboseala copiilor

Şcoala şi oboseala copiilor

oboseala copiilor
Dumitrescu Madalina on 20/12/2014 - 8:29 pm in Mamici si pitici

Programul încărcat, materiile multiple care presupun caiete peste caiete, culegeri şi tot felul de auxiliare, activităţi extra-curriculare multiple, precum şi o cantitate imensă de teme de casă, cam acestea sunt motivele invocate de părinţi şi copii deopotrivă pentru oboseala excesivă a elevilor.

Suprasolicitarea programului şcolar, a celui dedicat activităţiilor în plus şi a pregătirii temelor de casă a determinat mulţi copii să dezvolte prematur tulburări de somn, anxietate, probleme de atenţie şi de vedere, precum şi o epuizare psihică ce îi împiedică să înregistreze performanţe şcolare.

De asemenea, numărul mare de rechizite pe care copiii sunt nevoiţi să le transporte zilnic pe traseul casă-şcoală şi invers a determinat creşterea cazurilor de probleme la nivelul coloanei.

Pentru diminuarea acestor probleme, desigur nu prea avem ce face ca părinţi decât să le uşurăm munca pe cât posibil fără a face munca în locul lor. Acestea sunt recomandările mele:

- Achiziţionaţi ghiozdane cât mai practice şi cât mai tolerabile de corpul copilului dumneavoastră, nu gentuţe de umăr care să le deformeze coloana.

- Pregătiţi-le un pacheţel de mâncare cât mai sănătos, nu îi daţi bani să îşi cumpere mâncare de tip fast-food, obişnuiţi copiii cu respectarea mesei calde la întoarcerea de la şcoală.

- Fixaţi-le ore precise de somn, fără întârzieri.

- Urmăriţi-le activitatea şcolară prin prisma caietelor, menţineţi vie legătura cu profesorul principal, asigurându-vă că sunt sârguincioşi chiar dacă sunt obosiţi.

- În zilele libere încercaţi să îi rupeţi puţin de ritmul mediului şcolar, realizaţi cu ei activităţi de destindere în natură, excursii, jocuri, pentru a le revitaliza bateriile. La urma urmei, sunt copii, nu roboţei.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->