/ How To / Sfaturi pentru gradina de apartament

Sfaturi pentru gradina de apartament

gradina
Luminita Bulf on 18/04/2014 - 7:26 am in How To

A sosit primăvara cu toate că vremea de afară nu ne lasă sa ne bucurăm pe deplin de ea.

Martie este  luna în care putem începe să ne reconstruim gradina de legume si fructe motiv pentru care am să vă impartașesc o parte din trucurile mele pentru o gradina roditoare si frumoasă.

In afară de faptul ca te alegi cu produse sanătoase si gustoase, gradinaritul are o multime de alte beneficii printre care si cel de relaxare, exercitiu fizic , te conectează cu natura si te ajuta sa uiti de grijile cotidiene.

Dacă nu aveti un petic de pamânt undeva la tara vă puteți planta in balconul propriu o grădina la fel de frumoasă.

Printre plantele care merg cel mai bine cultivate în ghiveci sunt roșiile, castraveții, capșunile, plantele aromatice precum coriandrul, maghiranul, rozmarinul, cimbrul, busuiocul, menta etc.

 1. Etapa pregătitoare:

Pentru început aveți nevoie de ustensile și vase pentru plantat. Cumpărați-vă un set de unelte de grădinarit care să conțină o greblă ,o lopățica, o săpăliga,  ca acestea de exemplu:

 • pentru sădirea plantelor aromatice sunt bune ghivecele iar pentru plantele precum ardeii, rosiile sau castraveții achiziționați-vă jardinire ( cat mai adânci posibil ).

 • cumparați un sac de compost de la florarie sau din orice magazin de bricolaj ( nu aveti nevoie de foarte mult pentru ca il veți combina )

 • veți avea nevoie și de pamânt din gradină (daca locuiți la bloc nu cred ca se supara nimeni daca veți lua o galeată de pamânt de acolo)

 • faceți pe cat posibil să stangeți coji de oua pentru a face ulterior îngrasămant natural

 • cumparati lemn sa faceți spaliere sau araci (necesar după ce planta va avea 10 cm în înaltime)

 • selectați cateva pietre de rau de marime mica spre medie

 • iar ultimul pas dar și cel mai interesant- mergeți la rafturile cu semințe și alegeți-vă orice doriti.

 Vă  sfătuiesc să alegeți pentru început plante precum castravetele, roșia, ardeiul, morcovul sau ridichia.      

2. Plantarea:

Pentru început pregatiți pământul.

 • O masură de compost la o masură de pamant de grădina la care se adaugă dupa posibilitați praf de coji de oua ,apoi stropiți pamantul cu apă calda și amestecați-l bine.

*coaja de ou-acționeaza atat ca ingrașamânt dar si ca protector împotriva daunătorilor.

 • înainte de a aseza pamântul  aranjați un pat de pietricele pe fundul jardinierelor. (pietrele au rol de a păstra umiditatea în sol)

 • acum puneți deasupra pamântul și presați-l bine.

 • pentru semințele de castravete/rosii faceți cuiburi cu vârful degetului care sa nu depăsesca 2 cm adâncime și in fiecare cuib puneți 2 sau 3 semințe și acoperiți.

 • pentru a planta semințe de cimbru ,maghiran, coriandru, marar etc., puteți fie să le presărați deasupra pamantului apoi să adaugați un strat foarte fin de pământ să le acoperti, fie trasați cu degetul sau cu grebla rânduri  . aveți grija sa nu plantați semințele de talie mica adânc in sol pentru ca nu vor avea putere sa răsară .

 • după ce ați terminat plantarea trebuie sa le udați

 • este necesar să fie udate cu apă caldă  iar  apa să fie turnată de jos pentru a nu scoate semințele din pământ.

În momentul în care plantele vor începe să crească trebuie să le legați , pe spaliere sau araci.

Până se va face mai cald este bine să acoperiți ghivecele sau jardinierele în care ați plantat cu folie transparentă ( le va feri de frig și vor rasari mai repede ).

Spor la plantat!


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->