Singurul lac din Europa care își schimbă culoarea se află în România – lacul Albastru

România se poate mândri cu o adevărată minunăție a naturii și anume cu lacul Albastru din Baia Sprie din județul Maramureș, singurul lac din Europa care își schimbă culoarea în funcție de lumină și de oamenii care înoată în el.

Acest lac s-a format prin prăbușirea unei galerii miniere în anii 1919-1920, unde s-a colectat apă de ploaie de-a lungul timpului. Solubilizarea compușilor sulfuroși dă culoarea verde-albastră a apei cu reflexe de smarald.

Lacul este situat pe versantul Dealul Minei, având un contur aproape circular și o suprafață de 0,5 hectare. Adâncimea sa este de 4 metri, distanța de la un mal la celălalt fiind de 50 de metri.

Pinii înconjoară lacul conferindu-i un farmec aparte.

În apa lacului se găsește o concentrație mare de sulf (7,8 grame la litru), iar ph-ul apei este de 4. Din cauza sulfului și a cuprului existente în lac nu trăiesc viețuitoare, însă apa nu reprezintă niciun pericol pentru cei care înoată în el.

Există povești despre acest lac, cum că el ar comunica cu Marea Neagră prin galeriile subterane prăbușite, foarte adânci.

Potrivit legendelor, datorită faptului că mina prăbușită este foarte adâncă, deschiderea de apă a lacului acoperă doar o mică parte din ea. Unii consideră chiar că Baia Sprie s-ar putea prăbuși pe tunelele inundate de apă.

În ciuda acestor presupuneri, de când s-a format lacul și până în prezent nu au existat asemenea probleme.

Datorită fenomenului schimbării de culoare, lacul Albastru este un obiectiv turistic unic în Europa și absolut remarcabil.

Când se inundă mina, datorită sulfurilor, culoarea apei este de un verde intens, care bate ușor spre albastru. Dacă mai multe persoane înoată în lac, culoarea acestuia se schimbă într-un albastru puternic.

La o distanță scurtă de lac, turiștii pot vedea o prăpastie numită Crăpătura Zorilor, aceasta întinzându-se pe o suprafață de zeci de metri, creată tot în urma prăbușirii unor galerii de mină.

Lacul Albastru este rezervație naturală declarată din anul 1977, aflându-se în custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends