Summer Wars

Cu ceva vreme în urmă am vizionat această frumoasă animaţie SF japoneză şi am decis să împărtăşesc cu voi impresiile mele.

Acţiunea din “Summer Wars” se petrece după cum spune şi titlul vara (în regiunile Kuonji şi Ueda) şi propune o variatate de teme şi subiecte de discuţie, toate fiind însă patronate de ideea pericolelor iminente ale tehnologiei moderne şi importanţa legăturilor între oameni.

Povestea începe cu tânărul Kenji Koiso, un geniu matematician şi moderator cu jumătate de normă al platformei Oz – o realitate virtuală simulată, asemănătoare facebook-ului, dar mult mai intim legată de activitatea socio-economico-culturală a oamenilor. Practic, prin intermediul acestei platforme se poate controla orice ţine de tehnologie şi comunicaţie. Kenji lucrează în cadrul acestei platforme alături de colegul său de şcoală, Takashi Sakuma.

Kenji este invitat de colega sa, Natsuki Shinohara să participe ca şi însoţitor la ziua naştere a străbunicii acesteia, Sakae Jinnouchi (90 de ani), la reşedinţa din Ueda. Ajunşi acolo, Natsuki îl prezintă pe Konji ca pe logodnicul său, suprinzândul atât pe acesta cât şi pe străbunica ei. Kenji face cunoştinţă cu numeroşi membri ai familiei colegei sale Natsuki, şi află că familia este descendentă a unui samurai care s-a confruntat cu clanul Tokugawa în 1615. De asemenea, face cunoştinţă şi cu un personaj aparte, un fel de proscris al familiei, Wabisuke Jinnouchi. Acesta furase în urmă cu 10 ani din averea familiei şi de atunci a locuit în Statele Unite (lucrând ca expert în calculatoare). Wabisuke este fiul adoptiv al străbunicii şi unchiul lui Natsuki.

În prima noapte la Ueda, Kenji primeşte pe telefon un mail cu un cod matematic. Acesta reuşeşte să îl spargă şi fără să îşi dea seama, dă voie unui virus numit Love Machine să îi preia identitatea şi să provoace haos în reţeaua Oz în numele său. Când realizează ce se întâmplă, Kenji, Sakuma şi Kazuma (vărul lui Natsuki) îl confruntă pe Love Machine într-o luptă corp – la – corp online prin avatarul lui Kazuma (King Kazma) şi pierde. Love Machine absoarbe conturile utilizatorilor, provoacă accidente rutiere, fură conturi bancare şi deconectează tot ceea ce funcţionează pe curent după bunul plac.

Deşi nu se pricepe la tehnologie, străbunica intuind iminenţa unei situaţii delicate ca de război, apelează la toate rudele îndepărtate şi cunoştinţele sale în medii şi poziţii sociale importante în Japonia, încurajându-i să se mobilizeze ca atunci când mediul online nu exista.

Între timp, Kenji reuşeşte să restabilească Oz în controlul moderatorilor şi inginerilor, iar Wabisuke recunoaşte că el este cel care l-a creat pe Love Machine şi că l-a vândut armatei Statelor Unite pentru teste. După o ceartă aprigă cu străbunica, el pleacă din Ueda.

A doua zi, toată lumea se strânge în camera străbunicii, găsind-o moartă ca urmare a unui atac de angină pectorală. Unul dintre fii săi avea un monitor cardiac cu care urmărea boala străbunicii, însă Love Machine a reuşit să îl dezactiveze, alarma în caz de schimbări dramatice ale organismului fiind astfel anulată.

Din acest punct, acţiunea ia o altă întorsătură – Kenji, Kazuma, Sakuma şi alţi câţiva membri pun la cale un plan pentru a-l distruge pe Love Machine, în timp ce Natsuki şi ceilalţi pregătesc înmormântarea bunicii. Utilizând un computer gigant, tentativa de distrugere cu ajutorul lui King Kazma eşuează, acesta fiind absorbit de Love Machine. Acesta din urmă redirecţionează o navă spaţială de probă către o centrală nucleară.

Personajele întâmplină un moment de separare şi frustrare, amestecată cu panică la iminentul pericol, însă Natsuki găseşte testamentul străbunicii prin care acesta îşi face cunoscută dorinţa ca Wabisuke să fie reintegrat în cadrul familiei, şi ca toţi membri să menţină vii legăturile de familie indiferent de circumstanţe.

Familia întreagă decide să contribuie la stoparea virusului pentru ca ceea ce s-a întâmplat cu străbunica să nu păţească şi alţii. Astfel cu toţii îl provoacă pe Love Machine la o partidă de Koi-Koi (un joc de table specific japonez). Deşi nu câştigă foarte mult la început, avatarul lui Natsuki reuşeşte cu ajutorul oferit de utilizatori din întreaga lume să îi provoace lui Love Machine câteva pagube serioase.

Acesta din urmă redirecţionează nava de la centrală la casa strabunicii. Kenji accesează programul GPS al navei, iar Wabisuke îi distruge defensiva virusului. King Kazma este restaurat şi asistat de avatarele familiei, reuşind în cele din urmă să îl distrugă pe Love Machine. Kenji programează nava să cadă mai departe de casă, iar aceasta nimereşte poarta de la intrare, scoţând la iveală un gheizer.

Povestea se încheie cu înmormântarea şi sărbătorirea zilei de naştere a străbunicii într-un aer vesel şi optimist, din care nu lipseşte debutul povestei de dragoste dintre Kenji şi Natsuki. Atmosfera aminteşte mult de desenele animate Digimon, dată fiind colaborarea producătorilor, poate fi chiar o continuare ceva mai reală a poveştii cu monştri digitali.

Ceea ce este de remarcat la acest film este multitudinea de idei ce se pot contura în jurul subiectului familiei. Relaţiile dintre membri familiei sunt strânse chiar dacă fiecare personaj este diferit. Totul gravitează in jurul respectului pentru strabunica, respect care se extinde chiar şi în afara cadrului familial, şi totodată acest personaj este cel care îi ţine pe toţi legaţi unii de ceilalţi, chiar şi după deces.

Prin acest film, se poate spune că rolul familiei se extinde în toate compartimentele vieţii, fiind un veritabil samurai chiar şi împotriva duşmanilor necunoscuţi sau nevăzuţi. O producţie remarcabilă, după părerea mea, despre curajul de a infrunta hopurile vieţii cu ajutorul celor dragi, fiecare aducându-şi contribuţia, prin meseria pe care o practică sau prin talentele diverse.

Din punct de vedere grafic, am remarcat cu multă admiraţie modul în care suspansul creşte odată cu derularea întâmplării, mimica personajelor fiind distorsionată considerabil în punctele culminante ale acţiunii, în funcţie de cele mai ascunse trăiri ale personajelor.

summer-wars

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends