Terapia asistată cu animale

Terapia asistată cu animale poate fi cel mai bine definită prin exemplul cu modul în care căţeii sunt dresaţi pentru a ghida persoanele cu deficienţe de vedere. Câinii pot fi pregătiţi prin programe speciale pentru spriinirea persoanelor cu diverse probleme de sănătate. Acest gen de terapie asigură facilitarea către un mediu de viaţă cât mai normal, precum şi posibilitatea integrării socio-profesionale a unei persoane cu dizabilităţi.

Pe lângă această latură, există şi alte tipuri de probleme care pot fi detectate sau sprinijite cu ajutorul câinilor dresaţi, dar şi a altor animale.

– Câinii pot înlocui anevoioasele, scumpele şi nocivele scanări sau biopsii pentru detectarea diverselor boli şi sunt chiar foarte eficienţi. În prezent se pot detecta cancere ale pielii, ale vezicii, ale colonului şi rectului, de prostată, ale plămânilor, ale sânilor şi ale ovarelor, totodată fiind posibilă detectarea pacienţilor care nu au cancer.

– De asemenea, anumite programe permit câinilor să identifice scăderile drastice ale nivelului glicemiei, pot ajuta copii cu autism să socializeze, veteranilor de război să depăşească stresul post-traumatic, probleme cardiace, sau persoanelor cu deficienţe de auz să fie atente la anumite evenimente. O eficienţă deosebită o au în diminuarea problemelor legate de depresie, care de cele mai multe ori se suprapun dificultăţilor deja existente. La acestea se observă rezultate favorabile şi prin interacţiunea cu iepuraşi, pisici sau diferite tipuri de păsări.

– Căluţii de talie mică precum poneii pot fi utilizaţi ca ghizi pentru cei orbi.

– Caii de talie mare încep să fie utilizaţi pe scară mai largă în cazul persoanelor u invalidităţi sau probleme de vedere datorită avantajelor faţă de câini – nu provoacă alergii şi trăiesc mai mult decât căinii.

– Maimuţele pot ajuta persoanele cu dificultăţi sau probleme motrice sau de locomoţie să îşi redobândească posibilităţile de mişcare. De asemenea, dresajul le antrenează să răspundă anumitor comenzi necesare persoanelor cu handicapuri (de exemplu, unei persoane invalide îi cade telefonul din mână şi se desfacce în bucăţile componente, maimuţa le poate aduna şi aduce posesorului, sau chiar asambla).

– Câinii reacţionează foarte bine şi în cazul alarmări stăpânilor asupra iminenţei unui atac de epilepsie, fapt ce poate de cele mai multe ori salva viaţa bolnavului.

Deşi parcursul unui animal de sprijin terapeutic este extrem de costisitor (alimentaţie, program de dresaj, specializare în funcţie de pacient), consider că este extrem de utilă pentru bunăstarea şi integrarea în normalitatea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends