Trăim vremuri moderne în care avem libertăţi nelimitate în ceea ce priveşte partenerii de viaţă, de aşternut, de prieteni cu beneficii etc, şi tot atât de multe modalităţi de protecţie când vine vorba de relaţii intime.
Ignoranţa însă şi proasta informare poate duce la o moarte sumbră, metastazică. Asta pentru că cea mai frecvent întâlnită formă de cancer este cancerul de col uterin generat de virusul HPV (human papilloma virus), transmisibil prin contact sexual şi, din păcate, de cele mai multe ori lipsit de simptome, iar în general barbaţii pot fi purtători fără să îşi dea seama.
Cât de frecvent este?
În Statele Unite ale Americii, circa 20 de milioane de oameni sunt infectați cu virusul HPV, circa trei patrimi din populația activă sexual aflată între 15 și 49 de ani a fost infectată la un moment dat (procentul este de 45% în rândul femeilor cu vârste între 14 și 19 ani, 27% pentru femeile între 20 și 24 de ani și 19% pentru cele între 50 și 59 de ani, conform statisticilor CDC).
Ești mai predispus dacă:
– ți-ai început viața sexuală la o vârstă fragedă
– ai avut mulți parteneri sexuali
– ai sau ai avut un partener sexual care a avut mai mulți parteneri
Din fericire, în faze incipiente există soluţii de tratament şi, mai mult de atât, prin control ginecologic periodic şi test de secreţie Babeş Papanicolau o dată pe an (odată ce ţi-ai început viaţa sexuală), se poate preveni apariţia acestuia.
Procedura este destul de simplă şi nedureroasă. Medicul ginecolog sau asistenta va recolta pe o lamelă secreţie vaginală în care există celule din colul uterin (cervix). Totuşi, sunt unele simptome ce ar trebui luate în calcul căci ridică un semnal de alarmă.
Aceştia sunt NEGII – fie că este vorba de negi genitali sau cei comuni. Nu neglija nici faptul că ai mici negi pe mâini, faţă (la nivelul anexelor oculare) pentru că aceştia marchează o predispoziţie la papillome, adică acele mici excrescenţe epiteliale benigne (cunoscute în popor sub numele de negi) şi care pot degenera mai ales într-un mediu umed.
Mai mult de atât, starea ta de sănătate generală are o importanță capitală. Cu cât sistemul tău imunitar este mai slăbit (diabet, HIV, chimioterapii, anemii etc) cu atât ești mai vulnerabil.
Așadar, fiți deștepte și faceți un obicei din a merge la control!