The courageous heart of Irena Sendler

Filmul urmăreşte povestea biografică a Irenei Sendler, supranumită “mama copiilor Holocaustului”, o catolică şi o asistentă socială poloneză foarte dedicată, din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Tatăl Irenei a murit de tifos contactat de la pacienţii evrei săraci pe care îi trata. Dorinţa de a-i ajuta pe evrei a moştenit-o şi Irena, drept pentru care ea îşi dedica activitatea în încercarea de a salva copiii evreilor din Ghetto-ul Varşoviei.

Deşi întâmpină reticenţe din partea apropiaţilor, inclusiv din partea mamei sale Janina, Irena foloseşte documente de identificare false de asistentă medicală cu care se prezintă în faţa gardienilor unde este sechestrată populaţia evreiască.

Acolo ea le propune familiilor să le încredinţeze copii pentru a fi scoşi din Ghetto în siguranţă. Ea îi asigură că aceştia vor purta cu ei documentele necesare pentru ca după terminarea războiului să poată fi reuniţi cu familiile lor. Adulţii sunt sceptici şi privesc cu teamă sau cu dezgust idea că s-ar putea să nu îşi mai vadă copii sau că aceştia vor fi crescuţi într-o altă credinţă decât al lor şi că vor uita de origini.

Împreună cu alţi câţiva membri ai organizaţiei secrete Zegota, printre care şi Stefan, un fost coleg evreu de la facultate, Irena dezvoltă strategii pentru scoaterea copiilor evrei din Ghetto prin sistemul de canalizare, în colete sau chiar pe uşa principală deghizaţi.

În cele din urmă, Irena este arestată de Gestapo şi supusă unui interogatoriu alternat cu tortura, însă refuză să dezvăluie pe cine a ajutat. Este condamnată la moarte prin împuşcare, însă un soldat mituit de mişcarea de rezistenţă a armatei poloneze o salvează în ultimul moment.

Irena face o vizită scurtă mamei sale pe moarte încercând fără succes să o determine să plece cu ea, apoi este dusă la o fermă la ţară unde îl regăseşte pe Stefan.

Filmul se încheie cu un epilog din care aflăm că cei doi s-au căsătorit, iar Irena a fost nominalizată în 2007 la Premiul Nobel pentru Pace. De asemenea, un interviu cu adevărata Irena la o vârstă înaintată prezintă recunoştinţa acesteia mamelor care au avut curajul de a-şi salva copii cu ajutorul ei, respectiv familiilor care au contribuit la creşterea, educarea şi acceptarea copiilor salvaţi.

Filmul este unul memorabil, recomandat în mod special mamelor sau mamelor în devenire. Scenele mai puţin plăcute precum cele de tortură, nu sunt duse la extrem, dar nici prezentate într-o formă înfrumuseţată, filmul remarcându-se prin capacitatea de a face spectatorul să simtă cu adevărat ce înseamnă să trăieşti într-o astfel de perioadă, dar şi ce poţi face pentru a rămâne cu capul pe umeri.

Irena Sendler

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends