The Magus (1968)

Scenariul filmului a fost scris de însuşi autorul romanului, John Fowles. Este vorba de Nicholas Urfe, care ajunge pe insula Phraxos să predea limba engleză. Ajunge să-l cunoască pe Conchis, care pare să joace un joc. Cine este Conchis?

Nicholas află de un mormânt cu numele acestuia, apoi Conchis îi spune că e un clarvăzător, că prezice unele lucruri, în cele din urmă spunându-i că e un psiholog şi că o tratează pe Julie de schizofrenie. Julie îi spune o cu totul altă poveste: ea ar fi o actriţă, iar Conchis regizor.

Însă Conchis nu i-ar fi oferit un scenariu, ci ar realiza un film liber, cu roluri improvizate de actori puşi în situaţii noi. Lui Nicholas îi spune iubita sa Ann cu care se tot ceartă şi se împacă că ar trăi într-un roman existenţial, parcă. În final Ann apare din nou, după ce mai înainte Nicholas a primit un articol din ziar care anunţă sinuciderea ei.

Conchis îi povesteşte lui Nicholas amintiri din viaţa sa, cu episoade incluzând povestea sa de dragoste şi amintiri de pe insulă din timpul războiului. Scene şi personaje de atunci apar şi în prezent, iar Nicholas asistă la ele.

Puţini ştiu că autorul romanului, Fowles, a mărturisit că şi-a creat personajul Conchis pe tiparul lui Miss Havisham din Marile Speranţe de Charles Dickens. Este vorba de acelaşi tip de personaj care se joacă după plac cu soarta celorlalte, manipulându-le. Există la un moment dat o referinţă într-un dialog din roman despre personajul Pip din Marile Speranţe.

Nicholas e salutat de personajul June şi ea îl numeşte Pip, din Marile Speranţe, Pip cel aflat sub influenţa lui Miss Havisham. E vorba de o glumă între Nicholas şi June. Iar el i se adresează numind-o Esthella, personajul feminin din romanul lui Dickens. Iată cum se identifică aceste două personaje din Magicianul cu eroii altei cărţi.

Cartea şi filmul The Magus continuă să fascineze prin enigmele puse de Fowles pentru cititori. S-a spus despre acest roman că ar fi o scriere existenţialistă sau că ar fi vorba despre un experiment psihologic. Au fost găsite paralele şi cu piesa lui Shakespeare Furtuna. Interpretările romanului continuă, el nefiind uşor de înţeles. Însă povestea şi împrejurimile din insula Phraxos încântă mereu şi continuă să atragă cititorii şi spectatorii.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends