Ti-e somn dupǎ ce bei cafea?

În mod normal, spunem că bem o cafea ca să ne trezim, să avem mai multă energie. În plus, seara dacă o bem ne gândim că nu vom mai putea dormi.

Şi totuşi… Există persoane care spun că le e somn după ce beau cafea! Sau poate ne aflăm şi noi printre ele! Oare ce se întâmplă?

Cofeina este un stimulent. Aşa că, teoretic, consumând cafea ar trebui să ne crească presiunea arterială, rata bătăilor inimii, şi odată cu acestea să fim mai alerţi şi mai plini de energie. Cu toate acestea, efectele sunt temporare, şi odată ce se duce efectul cofeinei, putem resimţi oboseala şi mai mult.

E la fel ca atunci când imediat ai terminat ceva dulce. Te simţi sus dar apoi imediat vine prăbuşirea. Cofeina poate fi un stimulent, însă poate acţiona şi blocând un neurotransmiţător inhibitor numit adenozină.

Adenozina acţionează în creier pentru a calma lucrurile şi aduce cu sine un sentiment de somnolenţă. Când bem cafea, creierul produce mai multă adenozină pentru a se opune efectelor cofeinei. Dacă simţim somnolenţă după consumarea cafelei e posibil ca corpul nostru să producă mai multă adenozină decât ar fi normal.

Apoi, se poate să fie vorba de ceva genetic. Există variaţiuni genetice în modul în care fiecare metabolizează cofeina, mai repede sau mai încet.

În plus, cofeina are şi efect diuretic. Poţi deveni deshidratată. După ce trece efectul cofeinei, şi eşti şi mai deshidratată, poţi deveni somnoroasă. Însă apa din cafea ar trebui să contracareze efectele deshidratante ale cofeinei.

We will be happy to hear your thoughts

Dati un raspuns

Fashion & Trends