/ Gourmet / TORT DE CIOCOLATĂ ŞI CAFEA

TORT DE CIOCOLATĂ ŞI CAFEA

tort-de-ciocolata-si-cafea1
Cerasela Badr El-Din on 05/02/2015 - 8:05 pm in Gourmet

Timp de preparare: 60 minute+timpul de racire
Dificultate: Mediu
Porţii: 8-12

Dacă vă place ciocolata şi cafeaua de ce să nu le combinaţi să creaţi un tort care va fi visul vostru devenit realitate. Este atât de simplu de facut că va deveni reţeta voastra favorita. Îl puteţi umple cu ganache de ciocolată sau cu cremă de unt şi cafea. Eu am preferat crema de unt şi cafea pe care o făcea mama şi care îmi iese de fiecare dată fără să îi acord prea multă atenţie.

Ingrediente:

Pentru blatul de tort aveţi nevoie de:
- 2 măsuri de zahăr
- 1 ¾ măsuri făină
- ¾ măsură cacao de bună calitate
- 1 ½ linguriţă praf de copt
- 1 ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă sare
- 2 ouă
- 1 cană lapte
- ½ cană ulei
- 2 linguriţe extract de vanilie
- 1 cană cafea tare fierbinte

Pentru cremă aveţi nevoie de:
- 400 g unt la temperatura camerei
- 1 ½ masură zahăr
- 2-3 linguri cafea instant
- 4 linguri lapte
- 3 ouă
- un praf de sare

Preparare:

Încingeţi cuptorul la 180C. Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină doua forme de tort rotunde cu diametrul de 23 cm. Dacă nu aveţi forme de tort cu marginile detaşabile puneţi hârtie de copt la baza formei. Într-un castron mai mare cerneţi toate ingredientele uscate (făină, cacao, praf de copt, bicarbonat de sodiu şi sare). Se adaugă zahărul, ouăle întregi, uleiul, extractul de vanilie şi laptele. Se amestecă bine cu un tel sau cu mixerul de mână până se combină.

Se pune apoi cafeaua fierbinte şi amestecă în continuare. Va rezulta un aluat destul de lichid care se împarte în cele două forme de copt şi se da la cuptor pentru aproximativ 40 minute, în funcţie de cuptorul fiecăruia. Veţi şti că blatul este copt dacă o scobitoare introdusă în mijlocul lui va ieşi afară uscată.

Se scoate forma din cuptor, se lasă 10 minute apoi se scoate blatul şi se lasă să se răcească complet.
În timp ce blatul este în cuptor veţi prepara crema pentru că şi aceasta trebuie să se răcească.

Vom face mai întâi o cremă fiartă pe abur din ouă, zahăr, puţină sare si cafeaua instant dizolvată în lapte. Se amestecă toate aceste ingrediente într-un castron de inox sau sticla rezistentă la temperaturi mari care se pune deasupra unei oale cu apă clocotită în aşa fel încât castronul să nu atinga apa. Se amestecă tot timpul cu o lingură sau cu un tel până când lichidul ajunge să aiba consistenţa unei smantani.

Se ia castronul de pe abur, se lasă să ajungă la temperatura camerei şi apoi se pune în frigider până se răceşte complet. Când s-a răcit se bate untul spumă şi se adaugă crema fiartă din ouă şi cafea puţin câte puţin până se încorporează toata în unt. Pentru această operaţiune aveţi nevoie măcar de un mixer de mână dacă nu aveţi unul performant.

Se unge cu jumătate din cremă un blat de tort, se pune apoi cel de-al doilea blat şi se îmbracă totul cu restul de cremă. Decorarea tortului rămâne la alegerea voastră. Eu am făcut câteva rozete şi am pudrat cu cacao. După cum observaţi nu am însiropat blatul, este foarte bogat în arome şi umed încât nu are nevoie de nimic altceva.

Notă: Pentru ingredientele uscate am folosit acele căni-măsuri si linguriţe-măsuri pentru bucătărie, iar pentru cele lichide am folosit o cană gradată.


0 POST COMMENT

Dati un raspuns

-->